INVESTIGACIÓ

El jutge acusa els Kirchner de «comandar una organització delictiva»

S'aixeca el secret de sumari del cas de suposats suborns

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els expresidents argentins Néstor Kirchner (2003-2007) i Cristina Fernández (2007-2015) van ser, amb el seu ministre de l’àrea d’obres públiques, Julio de Vido, els “veritables beneficiaris” de la suposada xarxa de suborns duta a terme durant els seus Governs, va informar el jutge del cas.

Per primera vegada des que es va destapar l’escàndol, l’1 d’agost passat, el Poder Judicial ha publicat de forma detallada els detalls de la causa en què hi ha imputada l’exmandatària, alguns dels seus exfuncionaris i desenes d’empresaris de l’obra pública, que fins ara estava sota un ferri secret de sumari.

El cas es va iniciar arran de la informació aportada per una persona “a qui se li va reservar la seva identitat”, qui va portar al jutjat que dirigeix Claudio Bonadio còpia de les anotacions, fotografies i filmacions efectuades per Oscar Centeno, xofer del ministre De Vido i del sotssecretari de Coordinació de la seva cartera, Roberto Baratta.

Tot això dona compte, segons la informació difosa pel Jutjat Nacional en el Criminal i Correccional Federal 11, de l’existència d’una “organització delictiva” conformada per funcionaris públics i comandada per Kirchner –mort el 2010–, la seva vídua, Fernández, i el Ministeri de Planificació Federal de Julio de Vido, almenys entre els anys 2008 i 2015.

“Van procurar la percepció de sumes de diners il·legítimes, per part de diversos particulars, molts empresaris contractistes de l’obra pública de l’Estat”, remarca el tribunal.

Per aquestes circumstàncies, es van fer diverses mesures de prova per establir la “versemblança” de la informació plasmada en aquests registres, així com tasques d’intel·ligència i la intervenció de certs abonats telefònics.

Es van obtenir així indicis que permeten sostenir que, durant un lapse pròxim als vuit anys –com a mínim–, Baratta i cinc funcionaris més de la cartera van fer els cobraments a diferents particulars, i els van traslladar després, “en la majoria de les oportunitats”, en vehicles conduïts per Centeno.

“A partir d’això, i previ percebre el percentatge que correspongués a les seves tasques, procedien a entregar els fons recaptats a altres funcionaris”, com el cap de Gabinet de Ministres Juan Manuel Abal Medina i el secretari privat de la Presidència, Daniel Muñoz, “que finalment els derivaven a mans dels veritables beneficiaris de la maniobra il·lícita”: Néstor Kirchner, Cristina Fernández i Julio de Vido.

Fins al moment, s’ha pres declaració a 52 imputats –entre ells Fernández– i arrestat 26 persones, 11 de les quals van ser posades en llibertat.

Ordre de captura

Entre els imputats, 17 van declarar en qualitat de penedits –figura penal que atorga beneficis penals a canvi de confessió de dades que permetin avançar en la causa–, dels quals 15 han obtingut ja homologació per part del jutge.

S’han practicat 70 registres a Buenos Aires i altres zones del país, en oficines d’empreses i domicilis dels exfuncionaris involucrats.

Notícies relacionades

A més, es van confiscar més de 250 obres pictòriques en possessió de dos imputats per aproximadament 41,5 milions de pesos (1,34 milions de dòlars).

També vehicles d’alta gamma, diners per més de 6,35 milions de pesos (206.000 dòlars), 1,24 milions de dòlars, més de 235.000 euros i altres quantitats en monedes xilenes, uruguaianes i brasileres; armes de foc i dispositius electrònics.