CRISI POLÍTICA A EDIMBURG

Els laboristes pressionen Sturgeon perquè suspengui Salmond pels casos d'assetjament sexual

L'exprimer ministre d'Escòcia manté que les acusacions són "falses i ridícules"

zentauroepp44758972 former first minister of scotland alex salmond sits at a tab180825185526

zentauroepp44758972 former first minister of scotland alex salmond sits at a tab180825185526 / ANDY BUCHANAN

1
Es llegeix en minuts
Daniel Postico

Els laboristes escocesos han demanat a la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, que suspengui Alex Salmond com a membre del seu partit per les dues acusacions d’assetjament sexual a dues empleades del seu Gabinet, fets que suposadament van passar mentre va ser cap de govern (2007-2014). Dijous va transcendir que el Partit Nacional Escocès (SNP) havia passat a la policia les denúncies de dues treballadores del partit per assetjament sexual contra Salmond.

Els dos casos s’haurien produït el desembre del 2013 a Bute House, la residència oficial del ministre principal escocès. Segons el diari Daily Record, una de les dues dones va explicar que la tarda de l’assetjament, Salmond va esperar que tothom hagués marxat a casa, per posar-li les mans a les natges i als pits. Les dones al·leguen “múltiples incidències d’assetjament i conducta de naturalesa sexual no desitjada”.

Contraatac judicial

L’exlíder independentista nega que hagi intimidat sexualment ningú i qualifica les acusacions d’“evidentment ridícules”. “He comès molts errors en la meva vida, però aquestes acusacions són falses”, va confessar ahir davant de les càmeres de la BBC. Salmond, de 63 anys i casat des de fa 37, ha portat el Govern a judici per impugnar el procés de queixes que es va activar contra ell. Afirma que és totalment injust i que no li van permetre presentar la defensa del seu cas. També ha anunciat que emprendrà accions legals contra les dues denunciants.

Notícies relacionades

Leslie Evans, la secretària permanent del Govern, qui ha sigut l’encarregada d’investigar les acusacions internes i d’entregar les seves conclusions a la policia, va explicar que va rebre les demandes al gener i que Salmond, diputat a Westminster des de 2015, va ser informat al març. “Estem avaluant la informació, la consulta es troba en una etapa inicial”, va explicar ahir un portaveu de la policia.

Justificacions

“Si [Sturgeon] no el suspèn, estarà enviant el missatge equivocat al seu partit i a Escòcia”, va avisar Rhoda Grant, diputada del Partit Laborista. “La gent que pateix assetjament hauria de poder fer un pas al capdavant en un entorn segur”, va afegir. També l’oposició conservadora va demanar responsabilitats a Sturgeon. La ministra principal va dir que es va assabentar de les al·legacions a l’abril i es va escudar en la voluntat de no interferir en el procés per no fer declaracions.