ÀFRICA CENTRAL

Almenys 44 morts per un brot d'Ebola al Congo

Metges sense Fronteres i l'OMS adverteixen de les dificultats a accedir a les zones més remotes i afectades per conflictes armats

undefined44677713 three medical workers check on an ebola patient in a biosecu180817104858

undefined44677713 three medical workers check on an ebola patient in a biosecu180817104858 / JOHN WESSELS

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un nou brot d’Ebola  a la República Democràtica del Congo (RDC), que perjudica dues províncies a l’est del país, ha deixat fins al moment 44 morts, entre els 51 casos confirmats, segons l’últim balanç ofert pel Ministeri de Salut congolès. Els primers casos van ser anunciats l’1 d’agost passat a la localitat de Mangina, a la província de Kivu Nord, i des d’aleshores s’ha confirmat la propagació del virus a la província veïna d’Ituri. Una setmana després es va començar una campanya de vacunació contra la malaltia per frenar-ne la propagació. 

Metges sense Fronteres (MSF) compta amb un centre de tractament en l’epicentre de l’últim brot, on hi ha un total de 37 pacients hospitalitzats. "Entre els nostres pacients tenim diversos col·legues del servei de salut congolès a la zona", ha explicat la coordinadora de programes d’emergència de MSF, Gwenola Seroux. "Van ser els primers a respondre i alguns entre ells es van veure exposats al virus", va agregar. A la veïna província d’Ituri, MSF està visitant centres de salut per establir sales d’aïllament en cas de necessitat i iniciant activitats de vigilància i treballant amb sanitaris de la comunitat per alertar sobre l’Ebola, sobretot a la zona al voltant de la frontera amb Kivu Nord.

Accés limitat

Aquesta zona "és una de les més inestables de la regió" i "el conflicte en curs i la forta intervenció militar han tingut com a resultat un alt nombre de desplaçaments, fet que empitjora el problema crònic de l’accés limitat a l’atenció sanitària." El fet que "es poden produir grans moviments de població de forma sobtada en resposta a la violència" pot tenir un impacte en la resposta humanitària al brot d’Ebola, ja que l’accés a zones remotes per fer seguiments dels possibles contagis és més complicat, així com la realització de tasques de sensibilització i vigilància, ha precisat l’oenagé. 

Notícies relacionades

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhenom Ghebreyesus, que al principi d’aquesta setmana ha visitat Mangina i Beni, comparteix la preocupació. "El que fa el brot d’Ebola a Kivu Nord més perillós és que hi ha un repte de seguretat. Existeix un conflicte actiu a la zona", ha afirmat, remarcant que des del gener s’han produït més de 120 incidents violents, inclosos assassinats i segrestos de civils.

"Perill per a tothom"

Segons l’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA), des de principis d’any han mort 127 persones en actes violents a la regió. La primera setmana d’agost, ha precisat, 31 civils van ser segrestats i només s’han trobat els cadàvers de vuit d’ells, mentre que es desconeix el parador de la resta. Tedros també va advertir que els llocs on operen els grups armats podrien convertir-se en "amagatalls" per al virus. Llavors, va demanar a les parts enfrontades en aquesta zona "un cessament de les hostilitats ja que el virus és perillós per a tothom, no elegeix entre aquest grup o aquell". Així mateix, va sol·licitar l’ajuda a la comunitat internacional per aconseguir accés a les zones més difícils d’arribar.