ATEMPTAT A LONDRES

La policia qualifica de "terrorista" l'atac al Parlament britànic

Un cotxe atropella un grup de ciclistes abans d'encastar-se contra el palau de Westminster

Dues persones han resultat ferides, però les seves vides no corren perill. El conductor està detingut i es nega "a cooperar"

abertran44658629 armed police stand in the street after a car crashed outside180814093223

abertran44658629 armed police stand in the street after a car crashed outside180814093223 / HANNAH MCKAY

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

La policia Metropolitana de Londres ha confirmat que estan investigant l’incident ocorregut aquest matí en el Parlament britànic com "un acte terrorista".  Les forces antiterroristes de Scotland Yard encarregades de la investigació proven d’aclarir  les circumstàncies que un automòbil, model Ford Fiesta, s’ha estavellat a les 8.37 d’aquest matí (hora local) contra les barreres que protegeixen el Parlament britànic.

El vehicle, segons el comandament policial de Scotland Yard, Neil Basu"ha atropellat diversos  ciclistes i vianants abans d’estavellar-se a les barreres exteriors del Parlament". El conductor del cotxe, un home d’uns vint anys anys ha sigut detingut al lloc per policies armats i ha sigut conduït a una comissaria del sud de Londres com a sospitós de terrorisme. D’acord amb Basu, l’home "no ha pogut ser identificat" i "no està cooperant" en els interrogatoris policials  En el vehicle no hi havia ningú més, encara és en el lloc del succés i està sent registrat. De moment no s’hi han trobat armes.  Tampoc hi ha indicis d’altres atacs imminents. 

La sensació és d’alleujament davant del que sembla un atac fallit que hauria pogut tenir conseqüències molt més greus. La xifra oficial és de tres ciclistes ferits. Només un d’ells continua hospitalitzat però el seu estat no és greu. 

Una de les persones al lloc dels fets, Jason Williams, ha narrat així a la BBC el que ha vist: “He sentit molt soroll i he vist un cotxe circulant en el costat prohibit de la calçada, ha atropellat els ciclistes que estaven esperant que canviés el semàfor (a la plaça del Parlament) i  ha accelerat fins que s’ha estavellat contra la barrera del Parlament a gran velocitat”. La seva impressió és que s’ha tractat d’“un atac deliberat. No estic segur que volgués atropellar els ciclistes potser només es trobaven al mig, però ha accelerat per dirigir-se a la barrera”.  

Notícies relacionades

El Comitè Cobra, que reuneix els responsables principals de la seguretat nacional, té previst analitzar la situació aquesta tarda, un procediment habitual en aquest tipus d’incidents. La primera ministra, Theresa May, ha enviat un missatge de recolzament als ferits.  

L’edifici parlamentari està envoltat per unes barreres d’acer i formigó després que  l’any passat un gihadista matés cinc persones en aquest lloc. El març del 2017, Khalid Masood, de 52 anys, va atropellar els vianants que circulaven pel pont de Westminster, sempre freqüentat per londinencs i turistes. Quatre dels vianants van perdre la vida. Abans de ser abatut a trets, Masood va apunyalar mortalmentKeith Palmer,dels policies a l’entrada del Parlament, on el terrorista va intentar penetrar.