FOCS REACTIVATS

Un incendi descontrolat crema més de 15.000 hectàrees a l'Algarve

Les flames han obligat a desallotjar 250 persones de diversos llogarrets d'una zona muntanyosa de difícil accés

zentauroepp44572075 epa6187  monchique  portugal   07 08 2018   bomberos tratan 180807160707

zentauroepp44572075 epa6187 monchique portugal 07 08 2018 bomberos tratan 180807160707 / MIGUEL A LOPES

3
Es llegeix en minuts
Efe

Un incendi forestal a l’Algarve  (regió del sud de Portugal), desencadenat fa cinc dies, avança de forma descontrolada després de diverses reactivacions que han generat alarma entre la població i obligat al Govern portuguès a llançar un missatge de tranquil·litat.

El foc, que fins dilluns havia consumit més de 15.000 hectàrees, s’ha intensificat durant la passada matinada i ha obligat a desallotjar 250 persones de diversos llogarrets del municipi de Monquiche, una zona muntanyosa de molt difícil accés.

Impulsades pelvent, les flames s’han estès en les últimes hores a les veïnes localitats d’Odemira, Silves i Portimão, i han destruït al seu pas infraestructures agrícoles, camps d’arbres fruiters, fàbriques i cases.

A més, el foc ha fet malbé fins a 40 quilòmetres de línia elèctrica, la qual cosa ha deixat sense energia unes 17 localitats de la zona.

Població alarmada

La situació ha desencadenat l’alarma entre la població, i les autoritats, que aquest dilluns van arribar a tenir controlat el 95 % de l’incendi, han reforçat la presència de mitjans a la zona, on treballen més de 1.200 bombers, 400 vehicles terrestres i 16 avions, així com dos Canadair arribats des d’Espanya.

Però això no ha evitat que apareguin les primeres crítiques a la gestió de l’incendi, provinents de les dues principals organitzacions que representen els bombers al país, la Direcció de l’Associació Nacional de Bombers Professionals i el Sindicat Nacional de Bombers Professionals.

Les dues organitzacions es van preguntar aquest dimarts, en un comunicat, per què Portugal torna a registrar focs que duren més de tres dies, tenint en compte que "se sabia des de fa mesos que la Serra de Monchique era zona d’alt risc".

"La reorganització que el Govern va implementar en el combat i les mesures de prevenció han de ser avaluades, perquè assistim a un incendi que involucra més d’un miler de bombers, dos centenars de vehicles, 13 mitjans aeris... i encara no està controlat", subratllen.

El Govern demana tranquil·litat

El seu missatge ha coincidit amb una compareixença del ministre d’Administració Interna (Interior), Eduardo Cabrita, qui en nom del Govern ha llançat un missatge de "tranquil·litat" i "serenitat".

"Mai van estar tants efectius en una operació d’aquest tipus", va recalcar Cabrita, que va considerar "molt positiu" que el foc de l’Algarve sigui l’únic "significatiu" actualment a Portugal, afectat per una onada de calor que ha fet que es registrin 45 graus centígrads en diversos punts del país en els últims dies.

Però, malgrat aquest missatge públic de confiança, l’Executiu ha canviat aquest dimarts la resposta a l’incendi, que ara dirigirà el Comando Nacional de Protecció Civil, i no la seva divisió districtual a Faro, capital de l’Algarve, responsable de la tasca des de divendres.

Cases en flames

L’escenari que afronten les autoritats són temperatures de 35 graus i fortes ratxes de vent que aproximen les flames a llogarrets com Alferce, on en les últimes hores els seus habitants, que han hagut de ser desallotjats, han vist cremar algunes de les seves cases.

"La gent jove d’aquest poble s’ha quedat sense res, perquè va cremar tot, totes les infraestructures agrícoles, la producció, els fruiters i moltes alzines sureres," va relatar a Efe Paula David, veïna i funcionària de l’Ajuntament d’Alferce.

Paula David va assegurar que hi va haver pànic entre els habitants durant l’evacuació del llogarret, i que molts van recordar el succeït a Pedrógão Grande, municipi del centre de Portugal en el qual van morir 66 persones en un incendi desencadenat el 17 de juny de 2017.

Notícies relacionades

Segons l’últim balanç de les autoritats, 29 persones han resultat ferides de forma lleu i una de gravetat, una dona de 72 anys que van patir cremades d’importància i va ser traslladada a un hospital de Lisboa.

Tots ells formen part del total de 79 persones assistides a la zona per diferents circumstàncies durant els últims cinc dies.