foc devastador

L'últim gran incendi a Califòrnia, sense final a la vista

Dos nens i la seva besàvia eleven a cinc les morts per la catàstrofe que ha obligat a desallotjar 38.000 persones

Trump declara emergència nacional per a la zona, on les condicions climatològiques i la sequedat de la vegetació n'afavoreixen la propagació

zentauroepp44482772 california180729125657

zentauroepp44482772 california180729125657 / JOSH EDELSON

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain / Nueva York

No hi ha final a la vista per al foc Carr,l’“extremament perillós” incendi que està assolant el comtat de Shasta, alnord de Califòrnia, que ha segat ja la vida de cinc persones: un bomber, un operador de maquinària i una dona de 70 anys i els seus dos besnets de quatre i cinc anys, que van morir atrapats en una casa a la localitat de Redding, el nucli urbà més afectat. Les autoritats estan alarmades abans que res per la velocitat de les flames i la seva expansió l’afavoreixen condicions climatològiques que no s’espera que donin un alleujament almenys fins dilluns. I s’està davant d’una tempesta perfecta per a la flames en la qual es combinen altes temperatures que poden fregar els 38 graus, baixa humitat i forts cops de vents impredictibles que es combinen amb una vegetació que els experts defineixend’“explosivament seca”.

Per a aquest diumenge al matí el foc, que ha obligat a evacuar 38.000 persones i ha fet que el president dels Estats Units, Donald Trump, declari l’estat d’emergència per a la zona, que facilitarà l’assistència federal a les autoritats estatals, havia arrasat ja 36.000 hectàrees i només estava controlat al 5%. Malgrat el treball de 3.500 bombers i la col·laboració de 17 helicòpters més de 500 cases i estructures han sigut destruïdes. Hi ha també 13 desapareguts, tot i que les autoritats creuen que almenys alguns poden ser als refugis habilitats a la zona.

El foc es va iniciar dilluns, aparentment provocat per una fallada mecànica d’un cotxe, però va ser dijous quan va explotar, travessant el riu Sacramento i arribant a l’àrea urbana de Redding. Entre divendres a la nit i dissabte al matí s’havia duplicat i aquesta nit havia crescut 23 quilòmetres quadrats més. La seva potència ha sigut tan gran que ha arribat a crear una espècie de microclima, amb alguna cosa similar a tornados de foc, cendres i gas, i el fum ha sigut visible des de l’espai.

"El nou normal"

Els incendis forestals s’han convertit en una constant als Estats Units i mentre en les dècades anteriors solien concentrar-se en els mesos d’estiu, ara es produeixen tot l’any. Segons dades de 'The New York Times', des del 2012 no hi ha hagut ni un mes sense un incendi al país. Califòrnia és especialment colpejada per aquesta realitat i el governador de l’estat, Jerry Brown, ha arribat a parlar del“nou normal”,destinant 440 milions de dòlars del pressupost al seu combat.

Notícies relacionades

L’any passat va ser el pitjor de la història per a Califòrnia, amb més de 9.000 incendis que van deixar 46 víctimes mortals, van arrasar més de mig milió d’hectàrees i van deixar 12.000 milions de dòlars en danys. Amb 117.000 hectàrees ja cremades en l’estat fins divendres, el rècord podria superar-se el 2018. “Ens queden almenys tres mesos i en general el pitjor de la temporada d’incendis està per arribar”,avisava Lynne Tolmachoff, portaveu de Cal Fire, l’agència estatal que combat els focs.

Experts com el climatòleg Bill Patzert també adverteixen del deteriorament de la situació pel canvi climàtic. En declaracions a 'Los Angeles Times', Patzert ha recordat que tot i que moltes ciutats californianes ja han batut al juliol rècords de temperatures, les pitjors onades de calor arriben al setembre. “El quadre general és que vivim en un món més calent. Les temperatures són més altes aquest estiu, i ho seran el següent, del que hi eren fa 50 o 100 anys”.