VA SER CONDEMNADA A VUIT MESOS DE PRESÓ

Alliberada la icònica adolescent palestina Tamimi

La noia va ser condemnada per un tribunal militar israelià després d'aparèixer en un vídeo bufetejant dos soldats que havien entrat a casa seva

nia-paestina / periodico

4
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

La casa de Basem Tamimi alpoble palestí de Nabi Saleh, era avui un formiguer de gent que esperava ansiosa l’arribada de la seva filla, Ahed Tamimi, l’adolescent de 17 anys el rostre de la qual s’ha convertit en l’icona de la resistència palestina contra l’ocupació israeliana. Desenes de familiars, amics, coneguts i desconeguts, activistes estrangers i israelians i periodistes s’han congregat a la casa, situada davant un turó coronat per la colònia israeliana d’Halamish, per rebre Ahed.

La nena convertida en símbol ha sortit avui de la presó després de complir set mesos i mig de presó per haver pegat dos soldats israelians que van entrar al seu pati el 15 de desembre passat, després d’una protesta palestina. Els fets van ser gravats en un vídeo que es va fer viral i en què també apareixen enfrontant-se als soldats la mare d’Ahed, Nariman, i una cosina, Nur. Quatre dies després, Ahed i Nur van ser arrestades, però a la segona la van posar en llibertat "al cap de 16 dies", segons explica ella mateixa. Ahed va romandre a la presó perquè el tribunal militar la va considerar "massa perillosa".

Caos en l’alliberament

Aquest matí, passats les 6, Ahed i la seva mare, arrestada poc després que ella i que també complia condemna, han sigut alliberades a les portes de Nabi Saleh, a Cisjordània, territori palestí ocupat per Israel. Les autoritats israelianes han indicat a la família que les deixarien en el control de Jabara (Tulkarem) i després han comunicat que ho farien en el de Rantis, per alliberar-les finalment a l’entrada del seu poble, segons ha confirmat la seva família.

"Érem a Rantis esperant-la, hem vist passar el jeep militar que la portava cap a Nabi Saleh i hem corregut fins allà. “He sigut la primera a abraçar-la”, ha assegurat Lana, cosina i companya de classe d’Ahed. "Ens asseiem juntes i l’he trobat molt a faltar aquests vuit mesos", comenta Lana.

Recepció d’Abbas

Després d’una breu parada a Nabi Saleh, Ahed s’ha dirigit, amb la seva família, a Ramal·lah, on ha dipositat flors a la tomba del líder palestí Yaser Arafat, en la Muqata, seu de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP). Allà l’ha rebut el president palestí, Mahmud Abbas. Poc després de les 3 de la tarda, el cotxe dels Tamimi, amb Ahed i la seva mare a bord, ha aparegut a l’entrada de Nabi Saleh. Al baixar a la plaça principal del poble, una multitud de càmeres han envoltat la jove. 

Un a un, familiars, amics i veïns s’han apropat fins a ella i la seva mare. Abraçades, rialles i també plors els han acompanyat en un breu passeig que ha culminat amb una roda de premsa en la qual Ahed ha afirmat que "la lluita popular contra l’ocupació continuarà". "Estic contenta perquè he sortit de la presó, però no del tot perquè tinc germanes i germans allà", ha dit en referència als presos palestins. Ahed ha assenyalat que seguirà "focalitzada en la lluita contra l’ocupació", en la qual considera que "s’expandeix el paper de la dona" i ha destacat que "el poder està amb la gent, que decideix el seu destí."  

Preocupada pels seus estudis

La menor alliberada, per a qui “Jerusalem era i continuarà sent la capital del poble palestí”, ha explicat que la seva preocupació” “més gran quan la van empresonar va ser perdre’s l’examen d’accés a la universitat. Però ha dit que a la presó va estudiar amb un grup de dones, malgrat "les amenaces constants i abusos de l’ocupació israeliana". Ahed vol ser advocada "per defensar els presos, als quals lluiten contra l’ocupació, i té possibilitats d’estudiar amb beques aquí i fora," informa el seu pare.

Els Tamimi són una família coneguda per liderar les protestes al seu poble. "Soc feliç d’estar amb la meva filla, però encara tenim un fill a la presó. Espero que alguna vegada estiguem tots junts, com una família, i l’ocupació surti de les nostres vides per viure normalment a la nostra terra", diu Basem.

Ahed, el rostre del qual han pintat al mur que Israel va aixecar a Cisjordània dos grafiters italians que han sigut arrestats, ha agregat que "la determinació i la fortalesa" de la seva mare la van ajudar a seguir endavant a la presó.

"Arrest polític"

Ahed va ser arrestada el 19 de desembre passat, però condemnada el març a vuit mesos de presó, després d’un acord amb la fiscalia pel qual es va declarar culpable de quatre càrrecs d’agressió. A més ha hagut de pagar una multa de 5.000 shekels (uns 1.174 euros).

Notícies relacionades

"L’arrest i judici d’Ahed van ser més de naturalesa política que per raons legals. Tot i que les autoritats israelianes intenten mantenir la seva veu baixa, ella continuarà lluitant contra l’ocupació com faria qualsevol persona normal que visqués sota ocupació", va afirmar l’advocada d’Ahed, la israeliana Gaby Lasky.

"Ahed ha sigut alliberada, però ens preocupa què faran les autoritats si torna a manifestar-se. Espero que Israel no cometi el mateix error", ha apuntat Lasky.

Temes:

Palestina Israel