CRISI HUMANITÀRIA AL MEDITERRANI

Salvini apuja el to en contra d'Open Arms

El ministre de l'Interior italià qualifica de "provocació" que el barco de l'oenagé espanyola torni al canal de Sicília per ajudar immigrants

undefined43866492 italy s interior minister matteo salvini looks on during the180723135836

undefined43866492 italy s interior minister matteo salvini looks on during the180723135836 / STEFANO RELLANDINI

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, va qualificar de "provocació" la decisió de l’oenagé espanyola Proactiva Open Arms de tornar al canal de Sicília per socórrer immigrants. "El barco 'Open Arms' s’està dirigint cap al canal de Sicília. ¿Altres provocacions a la vista? Us n’informaré", afirma el líder de la ultradretana Lliga a Twitter.

L’Open Arms, el barco de l’oenagé, torna al Mediterrani Central després d’atracar dissabte passat al port de Palma de Mallorca per desembarcar la supervivent camerunesa i els cadàvers d’una dona i un nen que, segons van denunciar, van ser abandonats en alta mar per la Guàrdia Costanera de Líbia. L’entitat humanitària espanyola va acusar Itàlia de connivència amb Líbia i de permetre l’abandonament de persones al mar a l’una amb l’únic horitzó d’una mort segura.

Resposta contundent 

"Open Arms salpa per tornar allà on les vides es perden sense sentit. I hi anirem tantes vegades com sigui necessari mentre hi hagi persones en perill de mort", va publicar l’oenagé a Twitter, responent a la invectiva de Salvini.

El desafiament d’aquesta oenagé, l’única organització encara al Mediterrani, a Salvini s’ha fet patent en els últims mesos i especialment després que el ministre advertís que no obriria els ports italians als barcos d’aquesta organització humanitària.

Denúncia al jutjat de guàrdia

Diversos membres de la tripulació de l’'Open Arms', que aquests dies compta en la seva tripulació amb Marc Gasol, pivot català dels Grizzlies de l’NBA, van denunciar dissabte davant del jutjat de guàrdia de Palma, per omissió de socors i homicidi imprudent, el capità d’un mercant i la Guàrdia Costanera de Líbia pelnaufragi mortal, del qual també responsabilitzen Itàlia.

En la denúncia, atribueixen al capità del barco de càrrega de bandera panamenya 'Triades' l’abandonament dels 150 emigrants que viatjaven en una pastera de nou metres a la deriva a unes 80 milles de la costa de Líbia i 90 de Lampedusa (Itàlia).

Justificació italiana

El Ministeri de l’Interior d’Itàlia va acusar d’"instrumentalitzar una víctima amb finalitats polítiques", al referir-se a la denúncia per omissió de socors i homicidi imprudent presentada per l’oenagé.

"¿La denúncia de Josefa? Algú instrumentalitza una víctima amb finalitats polítiques", van afirmar fonts d’Interior amb referència a la demanda presentada per l’organització humanitària. Josefa és la dona camerunesa que van trobar amb vida juntament amb dues persones mortes, una dona i un nen.

Advertència

Notícies relacionades

"No mereixen respostes les oenagés que insinuen, escapen, amenacen i denuncien, però després no revelen amb transparència qui les finança i quines són les seves activitats", van afegir des del ministeri, en mans de l’ultradretà Matteo Salvini.

En la reacció d’Interior s’assegura que “es denunciarà qui, amb mentides i falsedats, posa en dubte la immensa tasca de salvament i d’acollida realitzada per Itàlia”.