CONTROVÈRSIA A FRANÇA

L'escàndol del guardaespatlles de Macron degenera en crisi d'Estat

Benalla ha sigut finalment imputat per violència contra manifestants, ús il·legal de distintius policials i accés indegut a imatges de seguretat pública

El Govern afronta una setmana decisiva amb la compareixença del ministre de l'Interior en l'Assemblea Nacional per explicar el paper de Benalla

zentauroepp44399370 a picture taken on july 14  2018 shows french president emma180722141600

zentauroepp44399370 a picture taken on july 14 2018 shows french president emma180722141600 / PHILIPPE WOJAZER

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Emmanuel Macron s’enfronta a una crisi inèdita des de l’inici del seu mandat que malmet la República exemplar que va prometre quan va arribar a la presidència de França. L’Elisi és incapaç de controlar l’incendi provocat per l’agent de seguretat del mandatari que el passat Primer de Maig va colpejar diversos manifestants a París fent-se passar per policia.

I, finalment, les flames han acabat cremantAlexandre Benalla, que ha sigut finalment imputat aquest diumenge per càrrecs de violència contra manifestants, ús il·legal de distintius policials i accés indegut a imatges de seguretat pública, segons fonts de la Fiscalia.

El foc porta avivant-se diversos dies, amb un degoteig continu de noves revelacions en la premsa sobre l’estatus del guardaespatlles de Macron, i en l’àmbit polític augmenta la pressió sobre el ministre de l’Interior, Gérard Collomb, que aquest dilluns compareix en una comissió d’investigació habilitada al’Assemblea Nacional per aclarir un cas en què hi ha massa ombres.

La violència que mostra el vídeoviolència en el qual el diari Le Monde va identificar Benalla com un delsagressors de dos joves manifestants es va saldar inicialment amb una simple suspensió d’ocupació i sou de 15 dies per part de l’Elisi, que va acomiadar l’estret col·laborador de Macron només quan va esclatar l’escàndol i la fiscalia va obrir-ne una investigació.

A més, segons el diari vespertí, Benalla va mantenir el privilegi de disposar de cotxe oficial i un apartament propietat de l’Elisi en el número 11 del Quai Branly, on es va mudar el 9 de juliol. La mateixa direcció onFrançois Mitterrand va instal·lar discretament durant anys la seva amant Anne Pingeot i la seva filla Mazarine.

Risc de motí

Aquest dissabte s’ha sabut també que des de juliol del 2017 Benalla tenia una acreditació d’alt rang per accedir a l’Assemblea Nacional en qualitat d’empleat de la presidència. La dada ha revoltat encara més un hemicicle que aquests dies està a punt d’amotinar-se. L’oposició parlamentària es nega a continuar amb l’agenda normal de la sessió –que debat una reforma clau constitucional– mentre elGovernno desfili per la comissió d’investigació del‘cas Benalla’.  

També es percep pànic a La República en Marxa. La formació del president assisteix atònita almutismede Macron arran d’un sisme devastador que amenaça d’arruïnar la resta del mandat o, com a mínim, donar munició als qui elcaricaturitzen com un dictador.

En aquest ambient acudeix Gérard Collomb aquest dilluns a la Cambra, on haurà d’explicar què feia Benalla al costat delsantiavalots, per què se’l va autoritzar a estar com a observador, com explica que el seu comportament no acabés en mans de lajustíciaquan el 2 de maig ja va saber que l’oficial de l’Elisi s’havia extralimitat i per què portava armes malgrat que Interior li va negar reiteradament el permís.

Identificades les presumptes víctimes

L’exguardaespatlles del president és sota custòdia policial des d’aquest divendres sota els càrrecs de violència grupal, usurpació de funcions, ús il·legal d’insígnies reservades a l’autoritat pública i complicitat en la desviació d’enregistraments de videovigilància.

Segons France 2 col·labora amb la justícia i ha expressat la seva pena pel que ha passat. Amb la imputació, Benalla s’arrisca a ser condemnat a tres anys de presó i a una multa de 45.000 euros. Els investigadors també han identificat les presumptes víctimes de Benalla, que s’han mostrat disposades a testificar.

Protegit de Macron

Els interrogants sobre aquest home de 26 anys, descrit com un rambo ambiciósrambodemaneres expeditives,s’acumulen tant com les contradiccions de l’Elisi, que està gestionant la crisi matusserament, instal·lant la sospita que és el mateix Macron qui el protegeix. “El goril·la no ha sigut sancionat sinó protegit”, deia un editorial de Libération.

Benalla va formar part dels equips de seguretat del Partit Socialista francès i es va incorporar el 2016 al macronisme. Era habitual veure’l vigilant els mítings del’exministre d’Economiai poc a poc va anar guanyant la confiança del candidat, que el va portar a l’Elisi quan va guanyar les eleccions. Des d’aleshores, Benalla formava part de l’estret cercle que acompanyava el president i la seva esposa, Brigitte, tant en els actes oficials com en les seves activitats privades.

El retret que se li fa a Macron és que hagi recorregut a un individu de contrastada impulsivitat quan hi ha un servei especialitzat que garanteix dia i nit la seva seguretat i la de la seva família. La seva protecció és la tasca de 77 membres del Grup de Seguretat de la Presidència de la República (GSPR).

Desconfiança i fidelitat

Notícies relacionades

“És una constant de la V República haver tingut presidents que, per una barreja de desconfiança en els serveis oficials i fidelitat a amistats més o menys lloables recorren personatges atípics per encarregar-los la seva seguretat”, analitza el periodista Vincent Nouzille a Libération.

El líder de la França Insubmisa,Jean Luc Mélenchon, ha comparat l’escàndol amb el cas Watergate que va acabar amb la carrera del president nord-americà Richard Nixon als anys 70, i ha exigit la dimissió del titular d’Interior. De moment Macron continua guardantsilenci.