La violència d'un col·laborador col·loca Macron en una situació crítica

Alexandre Benalla apareix en un vídeo colpejant un jove durant la manifestació del Primer de Maig

Després de ser suspès d'ocupació 15 dies es va reincorporar a l'Elisi com a responsable de seguretat dels esdeveniments de Palau

zentauroepp44375949 alexandre benalla  french presidential aide  is seen during 180719104342

zentauroepp44375949 alexandre benalla french presidential aide is seen during 180719104342 / PHILIPPE WOJAZER

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

L’Elisi intenta desesperadament sufocar un incendi imprevist que adquireix caires de greu crisi a la cúpula de l’Estat i col·loca Emmanuel Macron en una situació delicada. Un col·laborador del president francès, Alexandre Benalla, responsable de la seva seguretat durant la campanya electoral i nomenat després adjunt al seu cap de gabinet, apareix en un vídeo colpejant un jove al barri llatí de París durant la manifestació de l’últim Primer de Maig, segons ha revelat aquest dimecres el diari ‘Le Monde’.

Malgrat no ser policia, Benalla porta un casc amb visera i escut similar als utilitzats pels antiavalots que estan sufocant un conat d’aldarull i a les imatges gravades per un manifestant i difoses a les xarxes socials es veu com dona una pallissa a un noi que està a terra. Al saber-se filmat i per evitar ser reconegut, s’allunya de la zona.

L’escena no només és xocant, sinó que obre nombrosos interrogants als quals ni la presidència de la República ni el Govern han aconseguit encara donar respostes convincents. El portaveu de l’Elisi, Bruno Roger-Petit, un home que poques vegades surt a la palestra, ha sigut el primer a donar explicacions. Segons ha assenyalat, Benalla havia demanat permís per assistir en el seu dia lliure a una intervenció de les forces de l’ordre, autorització que va rebre només en qualitat d’observador.

Suspès de sou i feina 

L’Elisi va saber de seguida que s’havia extralimitat i va decidir sancionar-lo amb una suspensió d’ocupació i sou durant quinze dies per un “comportament inacceptable”.Benalla es va reincorporar a la feina el 19 de maig, tot i que va ser traslladat a un lloc administratiu i des d’aleshores s’ocupa de la seguretat dels esdeveniments organitzats a l’interior del Palau, com la recepció en homenatge a la selecció de futbol vencedora del Mundial de Rússia d’aquest dilluns. Benalla era present als jardins del palau, però també al recorregut de l’autobús dels 'bleus' pels Camps Elisis, així que hi ha alguna cosa que no encaixa.

Per si fos poc, el portaveu presidencial ha revelat que un gendarme en la reserva reconvertit en agent de seguretat privada, Vincent Crase, va estar al costat de Benalla en la mateixa protesta estudiantil i també va anar a totes arrossegant per terra un manifestant. La reacció de l’Elisi en aquest cas va ser diferent perquè Crase va ser acomiadat.

Pressió sobre Macron

La polèmica per l’afer Benalla ha portatl’oposició en bloc a redoblar la pressió sobre Macron perquè reti comptes i aclareixi com pot ser possible que un col·laborador que s’ha arrogat les competències de les forces de l’ordre continuï mantenint la seva feina.

La França Insubmisa de Jean Luc Mélenchon ha sol·licitat l’obertura d’una comissió d’investigació en l’Assemblea Nacional i el president d’Els Republicans, Laurent Wauquiez, s’ha preguntat si hi va haver algun interès a tapar aquest assumpte. “Tenim la sensació que l’Elisi es creu que està per damunt de tot”, ha dit.

El líder del Partit Socialista, Olivier Faure, creu que el cas hauria d’haver sigut posat en coneixement de la justícia, mentre que l’excandidat socialista a la presidència, Benoît Hamon, ha denunciat l’existència de “dues vares de mesurar”.

“Cap legitimitat”

Amb aquest ambient de fons, el primer ministre, Edouard Philippe, s’ha vist obligat a justificar-se al Senat. Visiblement incòmode, Philippe ha dit que Benalla es trobava al lloc de la manifestació “a títol personal” i no en el marc d’una missió encomanada per l’Elisi.

Notícies relacionades

El ministre de l’Interior, Gérard Collomb, ha demanat a la Inspecció General de la policia nacional investigar en quines condicions eren Benalla i Crase amb les forces de l’ordre aquell dia i ha remarcat que el col·laborador del president no tenia “cap legitimitat per intervenir”.

De moment, Macron guarda silenci. “La República és inalterable”, s’ha limitat a dir quan un periodista li va preguntar si el ‘cas Benalla’ embrutava els valors de la República. La fiscalia de París ha obert una investigació preliminar per violència i usurpació de símbols reservats a l’autoritat pública.