LA CRISI MIGRATÒRIA

Guerra oberta entre Open Arms i Salvini al Mediterrani

"Que s'estalviïn diners i temps, els ports italians els veuran en postals", ha assegurat el ministre de l'Interior

Óscar Camps acusa Itàlia d'"allistar assassins", amb referència a la deixadesa de la Guàrdia Costanera líbia

jcarbo44358260 proactiva open arms180717132006 / JUAN MEDINA

jcarbo44358260 proactiva open arms180717132006
zentauroepp44358805 open arms180717171036
zentauroepp44358679 open arms180717171005

/

3
Es llegeix en minuts
Annalisa Girardi / Carlos Márquez Daniel

La crisi migratòria va camí de ser una de les notícies de l’estiu. Però no tant pels rescats o els intents d’arribar a Europa per part de persones desesperades com per la pugna política que s’ha generat al Mediterrani. El ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, ha assegurat aquest dimarts que els dos barcos de l’oenagé  espanyola Proactiva Open Arms que es troben al Mediterrani Central no atracaran en ports italians. Óscar Camps l’ha acusat d’"allistar assassins", amb referència a la Guàrdia Costanera líbia. I per rematar-ho, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reprès el polític transalpí per la mort de més persones al mar.

"Dos barcos de l’oenagé espanyola han tornat al Mediterrani a l’espera de carregar éssers humans. Que s’estalviïn diners i temps, els ports italians els veuran en una postal", ha escrit Salvini en el seu compte de Twitter. El ministre de l’Interior ha reiterat en nombroses ocasions que no deixarà atracar als seus ports als vaixells de les oenagés, però Proactiva Open Arms va explicar en una roda de premsa a Roma que tornarien al Mediterrani central i que traslladarien a Espanya elsimmigrants rescatats. El fundador de l’oenagé, Óscar Camps, va dir el 4 de juliol a Barcelona que alguns estats estan actuant al mar "com veritables porters de discoteca". 

Reprimenda de Camps

També a Twitter, Camps ha compartit dos missatges en els quals es pot veure una embarcació mig enfonsada, trobada aquest mateix dimarts, amb diversos cadàvers a la superfície. Una vegada més, el fundador de Proactiva Open Arms carrega contra la Guàrdia Costanera de Líbia, a la qual acusa d’haver enfonsat el barco amb persones a dins que no van voler pujar a la seva embarcació. "¿Quant de temps haurem de tractar amb assassins allistats pel govern italià per matar?

Dos dels cadàvers rescatats aquest dimarts per l’Open Arms / REUTERS / JUAN MEDINA

Colau ha aprofitat el tuit de Camps per reprendre Salvini. En un tuit en italià, li pregunta què li pensa dir a les famílies de la dona i el nadó trobats morts al mar per l’oenagé catalana. 

Gerard Canals, director de la missió del Mediterrani Central de Proactiva Open Arms, ha assegurat que no pensen cedir a la pressió. "No perquè ho digui Salvini deixarem de complir amb la llei i de rescatar nàufrags en el Mediterrani". 

Complir la llei, res més

La prohibició d’utilitzar ports italians ha provocat "situacions intolerables", continua explicant Canals, referint-se a l’augment de morts al mar en els últims mesos i als "episodis inhumans que impliquen els guardacostes libis", deixant persones a la deriva al mar."Estem complint amb la llei. Salvini pot escriure el que vulgui, al final s’ha de respectar el dret internacional", repeteix el cap de missió de Proactiva Open Arms, remarcant una vegada més que els tuits del ministre ultradretà no frenaran l’oenagé en el seu intent de rescatar nàufrags al mar.

Notícies relacionades

Els dos barcos de Proactiva Open Arms, el veler Astral i el buc insígniaOpen Arms, són els únics pertanyents a l’entitat sense ànim de lucre que són ara al Mediterrani.L’Aquarius  de SOS Mediterraneé i Metges Sense Fronteres està atracat al port cors de Bonifacio després d’haver passat dues setmanes a Marsella. 

Les dues embarcacions van arribar el 4 de juliol a Barcelona després que l’Open Arms rescatés 60 immigrants en aigües internacionals davant de les coses de Líbia, i Itàlia i Malta li neguessin el permís per desembarcar-los als seus ports. Per això finalment van ser traslladats a la capital catalana, que es va oferir com a port d’acollida.