HOMENATGE A UNA FIGURA UNIVERSAL

Obama fa una crida a la memòria de Mandela contra els atacs a la democràcia

L'expresident dels EUA participa a Johannesburg en una conferència per celebrar els 100 anys del naixement del líder sud-africà

zentauroepp44360809 former us president barack obama speaks during the 2018 nels180717182502

zentauroepp44360809 former us president barack obama speaks during the 2018 nels180717182502 / GIANLUIGI GUERCIA

1
Es llegeix en minuts

L’expresident nord-americà Barack Obama ha fet una crida avui a recordar la visió d’un món millor que va defensar Nelson Mandela contra el "cinisme" i la creixent "política de la por" que ataquen la democràcia, en la conferència commemorativa del centenari de l’heroi de la lluita contra l’apartheid.

"En l’aniversari número 100 de 'Madiba' ens trobem en una moment crucial, en què dues visions molt diferents del futur de la humanitat competeixen sobre qui som i qui hem de ser", va destacar Obama, ponent estrella de la xerrada organitzada per la Fundació Mandela en un estadi de Johannesburg.

Igualtat universal

"Deixeu-me dir-vos en el que crec jo. Crec en la visió de Nelson Mandela, crec en la visió compartida per Gandhi i King, crec en la justícia i en la premissa que tots naixem iguals", va afirmar entre ovacions l’exmandatari nord-americà, un admirador confés de Mandela.

En una llarga exposició i davant d’una audiència d’unes 15.000 persones i convidats d’alt rang com diversos caps d’Estat africans o l’exsecretari general de les Nacions Unides Kofi Annan, Obama va explicar com l’exemple de lluita i sacrifici de Mandela ha de servir d’exemple a tots els que creuen en la democràcia i la igualtat en aquests "temps incerts". "Ell va arribar a encarnar les aspiracions universals dels desposseïts al voltant del món amb l’esperança d’una vida millor i la possibilitat d’una transformació moral en la conducta humana", va recordar.

Creixent autoritarisme

Notícies relacionades

No obstant, Obama va assegurar que, malgrat que la història de ‘Madiba’ (com es coneix popularment Mandela a Sud-àfrica) és una història de triomf, en els últims temps el progrés humà s’ha vist frenat. Com a exemples, va parlar del terrorisme internacional, del creixent autoritarisme a Rússia, de les violacions de drets humans i de l’avanç del nacionalisme i el racisme a Europa i als Estats Units.

També va criticar, sense donar noms propis, que hi hagi líders polítics que menyspreïn la "veritat objectiva" i prefereixin "inventar-se les coses". "No tenim cap més opció que seguir endavant –va remarcar–, que veure que els que creiem en la democràcia i en una humanitat millor tenim una altra història per explicar".