LA TRAMA DEL 'RUSIAGATE'

Els EUA acusen 12 espies russos pel pirateig en les eleccions del 2016

Els oficials de la intel·ligència militar estan acusats del pirateig dels ordinadors de Hillary Clinton i del Partit Demòcrata

La denúncia arriba menys d'una setmana abans que Trump es reuneixi amb Putin a Hèlsinki

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

La justícia nord-americana continua fent passos per stablir responsabilitats en l’anomenada trama russa per interferir en les passades eleccions presidencials. El Departament de Justícia ha acusat aquest divendres una dotzena d’agents de la intel·ligència militar russa de conspiració pelpirateig  dels sistemes informàtics del Partit Demòcrata i la seva candidata Hillary Clinton.

Tots els imputats formen part del Departament Central d’Intel·ligència, que depèn de les Forces Armades i també és conegut per les seves sigles GRU. Els càrrecs abans que el president Donald Trump es reuneixi a Hèlsinki amb Vladímir Putin, en la primera trobada bilateral entre els dos líders. Trump ha repetit aquesta setmana que la investigació de les seves agències de seguretat no és més que "una caça de bruixes".

Aquests nous càrrecs són producte de la investigació que dirigeix el fiscal especial, Robert Mueller, una de les bèsties negres del president. Mueller està intentant dilucidar com es va gestar la campanya de desinformació i atacs cibernètics contra la democràcia nord-americana i si l’entorn de campanya de Trump va arribar a cooperar amb l’entramat rus per perjudicar Clinton, el seu rival en les eleccions.

Notícies relacionades

Abans d’aquesta nova sèrie de càrrecs penals, Mueller ja havia presentat més d’un centenar de càrrecs contra 32 persones i tres empreses russes. D’aquesta llista d’acusats, 14 són de nacionalitat russa, tot i que les probabilitats que compareguin davant de la justícia són pràcticament nul·les. També s’ha processattres exassessors pòxims a Trump, que s’han declarat culpables dels càrrecs.

Aquesta nova demanda al·lega que els 12 agents russos van discutir la forma i el millor moment per publicar el material robat en els atacs cibernètics. I ho van fer amb la intenció que tingués l’impacte més gran polític possible, segons ha declarat el número dos de Justícia, Rob Rosenstein, al fer públics els càrrecs. D’acord amb Rosenstein, la intel·ligència militar russa li va fer arribar la informació a Wikileaks perquè la donés a conèixer al món i va crear també altres plataformes per disseminar la correspondència demòcrata, com la web de filtracions DC Leaks. En la denúncia no consta que cap nord-americà participés en la trama de la GRU.