CRIMS DE GUERRA

Amnistia Internacional acusa els EAU de tortures en presons secretes al Iemen

Els Emirats Àrabs Units neguen les acusacions mentre que l'ONG afirma que haurien de ser investigades com a crims de guerra

undefined44273883 file   in this may 9  2017 photo  shows a deserted cell in t180712125237

undefined44273883 file in this may 9 2017 photo shows a deserted cell in t180712125237 / Maad El Zikry

2
Es llegeix en minuts
Reuters / Dubai

Amnistia Internacional (AI) ha acusat els Emirats Àrabs Units (EAU) i les seves forces iemenites aliades de torturar els detinguts en una xarxa de presons secretes al sud del Iemen. “Aquestes violacions haurien de ser investigades com a crims de guerra”, ha dit l’ONG. AI ha denunciat també la desaparició de moltes persones que havien sigut detingudes arbitràriament per les forces de seguretat dels EAU i el Iemen. 

El Govern dels EAU, un aliat fonamental per als Estats Units, ha assegurat que no ha tingut mai presons ni centres de detencions secrets i que els presoners han estat sota el control del Govern iemenita.

"Hem pressionat el Iemen perquè dugui a terme una investigació independent sobre l’assumpte. Nosaltres seguim al costat del nostre aliat", han declarat les autoritats dels EAU en un informe com a resposta a AI.  

Control total

Els EAU és un dels països que lidera l’aliança d’estats àrabs que combaten al Iemen en recolzament del Govern, basat al sud del país, davant dels rebels hutis, que reben suport de l’Irani que tenen sota el seu control la capital Sanà i les regions del nord.

Una delegació dels EAI a Ginebra va afirmar el mes passat que les autoritats iemenites "tenen el control total dels sistemes de govern, judicials i penitenciaris locals i federals". 

No obstant, el Ministre de l’Interior, Ahmed al-Maysari, des del Govern traslladat al sud del país, va semblar contradir la posició oficial al demanar als EAU que tanqués o entregués les presons que administra. Dimarts passat, Maysari va confirmar que havia arribat a un acord amb els aliats i que ara totes la presons a les àrees controlades pel Govern estan sota la seva autoritat. 

Ús generalitzat de tortures

Notícies relacionades

L’informe d’AI es basa en una investigació realitzada entre el març del 2017 i el maig del 2018 a les províncies d’Aden, Lahj, Abyan, Shabwa i Hadramout, localitzades al sud del país. També es van documentar maltractaments, incloses pallisses,ús de descàrregues elèctriques i violència sexual. "Els EAU, que operen a l’ombra al sud del Iemen, semblen haver creat una estructura de seguretat paral·lela al marge de la llei, en què violacions atroces segueixen sense control", ha advertit Tirana Hassan, directora de Resposta de Crisi a AI. "Aquestes violacions, que tenen lloc en el context de la guerra civil del Iemen haurien de ser investigades com a crims de guerra". 

L’informe d’Amnistia Internacional també exhorta els EUA a investigar les informacions sobre casos de tortura que arriben des dels EAU.

Temes:

Iemen