REFORMES DIFÍCILS

El PC cubà frena l'obertura econòmica al témer que augmenti la desigualtat

El salari mensual d'un treballador de l'Estat és el mateix que el que un propietari d'una pensió pot cobrar en una sola nit

undefined43003051 acompa a cr nica  cuba relevo   hab17  la habana  cuba   19 180710123633

undefined43003051 acompa a cr nica cuba relevo hab17 la habana cuba 19 180710123633 / Alejandro Ernesto

2
Es llegeix en minuts
REUTERS / La Habana

Després que l’Havana obrís els negocis privatsi permetés a molts cubans trobar vies econòmiques d’ingressos alternatives, i moltes vegades més satisfactòries, s’ha decidit restringir les llicències comercials a una per persona. Les noves regulacions del sector privat previstes per al final de l’any han fet témer que les recents reformes d’obertura hagin anat massa lluny i estiguin alimentant la desigualtat

El 2008, quan Fidel Castro va ser reemplaçat en el poder pel seu germà Raúl, es van introduir una sèrie de reformes econòmiques que obrien el sector privat i que van enusiasmar molts ciutadans de l’illa, i també inversors estrangers, que esperaven un canvi per poder aprofitar les oportunitats del’economia global i els negocis per compte propi. No obstant, el Partit Comunista (PC) va admetre errors en la implementació d’aquestes reformes i va admetre la necessitat de revisar-les per evitar l’evasió fiscal, el desenvolupament d’un mercat negre i altres males pràctiques similars. 

Treballadors privats quadruplicats 

El nombre de treballadors per compte propi gairebé s’ha quadruplicat a més de 591.000 des del 2010, al voltant del 13% de la força laboral en general. Els esforços de l’illa caribenya per retallar la seva important nòmina estatal i impulsar el creixement fomentant l’empresa privada han desencadenat un debat més ampli sobre l’acumulació de riquesa i l’augment de diferències entre la societat.

També el Govern es va mostrar preocupat perquè les discrepàncies socials poguessin augmentar. De fet, el salari mensual mitjana d’un treballador estatal és de 30 dòlars, el mateix que un propietari d’una pensió pot cobrar en una nit. L’economia de l’illa ha tingut problemes per créixer a causa sobretot de la disminució dels subsidis de Veneçuela i l’enduriment de la regulacions de comerç i viatges dels EUA. 

La viceministra de Treball, Marta Elena Feitó Cabrera, va afirmar a 'Granma', el diari del Partit Comunista, que una persona propietària de diversos negocis estava "distant dels principis sostinguts per la política aprovada". Alguns empresaris cubans ja han firmat negocis en nom de familiars o amics, i esperen un canvi de les regles. 

Categories més àmplies d’autoocupació 

Notícies relacionades

Les noves regulacions són el primer anunci important de política des que Miguel Díaz-Canel va assumir el càrrec de president a l’abril després que Raúl Castro renunciés, tot i que havien estat sota revisió des de molt abans. Amb les noves normes, el nombre de categories d’autoocupació es consolidarà en menys, en un intent de reduir la burocràcia. El butlletí oficial publicarà 20 normes legals agrupades en diversos decrets, així com 14 resolucions complementàries, d’acord amb 'Granma', i desglossarà els detalls que van sorgir en una reunió informativa amb funcionaris del Govern.

Les regulacions entraran en vigor 150 dies després de la seva publicació, moment en què el Govern descongelarà l’emissió de llicències per a les 27 categories de treball per compte propi per a les quals va suspendre nous permisos. La quantitat de categories comercials del sector privat permeses caurà a 123 des de les 201 anteriors, va afegir el diari. Feitó Cabrera va assegurar que, no obstant, no s’eliminaven activitats, simplement s’agrupaven en categories més àmplies.

Temes:

Cuba