Londres exigeix explicacions a Moscou pel nou enverinament amb Novichock d'una parella britànica

Es tracta del mateix agent nerviós amb què van ser atacats fa uns mesos l'espia rus Skripal i la seva filla

zentauroepp44159888 a still image taken from video footage recorded on june 30  180705182503

zentauroepp44159888 a still image taken from video footage recorded on june 30 180705182503

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Londres acusa Moscou d’estar al darrere de l’enverinament de dos ciutadans britànics amb la substància de fabricació russa Novichock. El ministre de l’Interior britànic, Sajid Javid, va exigir, aquest dijous al Parlament, explicacions a les autoritats del Kremlin sobre la reaparició del mateix agent nerviós amb què van ser atacats l’antic espia Serguei Skripal i la seva filla Julia fa quatre mesos a la ciutat de Salisbury. Dissabte, a pocs quilòmetres d’allà, entreven en coma profund Dawn Sturgess, de 44 anys, i Charlie Rowley, de 45. Tots dos es troben en estat crític.

Els investigadors intenten determinar com la parella va entrar en contacte amb la substància tòxica. “Una de les hipòtesis és que un dels dos va recollir l’objecte (s’especula que va poder ser una xeringa) en què es trobava l’agent neurotòxic utilitzat contra els Skripal”, va explicar una font governamental. El ministre de Sanitat, Jeremy Hunt, va qualificar l’incident de “desafortunat dany col·lateral”.

Consulta als aliats

Notícies relacionades

“És completament inacceptable que els nostres ciutadans siguin un objectiu deliberat o accidental, o que els nostres carrers, parcs o ciutats siguin abocadors de verí”,va denunciar Javid a la Cambra dels Comuns després d’haver participat en una reunió del comitè d’emergència Cobra. El titular d’Interior va anunciar que el Regne Unit consultarà amb els seus aliats les mesures que s’han de prendre respecte a Moscou. “Els ulls del món estan posats a Rússia no només pel Mundial”, va afirmar Javid. “És el moment que l’Estat rus expliqui exactament el que està passant”. A Berlín, Theresa May va qualificar els fets d’“extremadament inquietants” i va prometre que la policia “remourà cel i terra” per aclarir-ho tot.

Alarma pública

L’esdeveniment, que va tenir lloc dissabte, ha alarmat els veïns de Salisbury, que havien recobrat a poc a poc la normalitat en les seves vides i negocis després de setmanes de presència policial, locals tancats i equips especials que netejaven carrers i llocs públics. "Basant-nos en les proves que tenim del cas Skripal i en el coneixement que tenim sobre el desenvolupament del Novichok, podem assegurar que Rússia es troba al darrere de l’atac original", va declarar el sotssecretari de Seguretat, Ben Wallace. “La nostra hipòtesi inicial és que les noves víctimes han patit les conseqüències de l’atac anterior”.

Temes:

Londres