investigació policial

La policia antiterrorista britànica confirma el contagi amb l'agent nerviós Novitxok d'una parella en estat crític

La substància de fabricació russa és la mateixa que la utilitzada contra l'espia Serguei Skripal i la seva filla fa quatre mesos a Salisbury.

en-estado-grave-dos-personas-expuestas-a-una-sustancia-desconocida-al-sur-de-inglaterra / periodico

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

La policia britànica s’enfronta a una altra possible contaminació amb l’agent nerviós Novitxok, amb què el mes de març passat van ser enverinats l’antic espia rus Serguei Skripal i la seva filla Julia a Salisbury. Els responsables de la lluita antiterrorista van confirmar ahir a la nit que la parella trobada inconscient dissabte a la localitat veïna d’Amesbury, a Wiltshire, al sud d’Anglaterra, a només 13 quilòmetres de Salisbury,està contaminada amb la mateixa substància.

El mateix agent nerviós

“D’acord amb les anàlisis de les mostres, puc confirmar que l’home i la dona han quedat exposats a l’agent nerviós Novatxok, que ha sigut identificat com el mateix agent nerviós que va contaminar Julia i Serguei Skripal”, va anunciar un responsable de Scotland Yard. “L’últim informe de l’hospital indica que els dos pacients continuen en situació crítica. Tots dos són ciutadans britànics i veïns de la zona. Estem intentant localitzar els seus familiars”, va assenyalar el comandament policial. “Fins a aquest moment, i això és important, ningú ha presentat els mateixos símptomes vinculats amb aquest incident. La prioritat ara per a l’equip d’investigadors’”, va afegir, “és saber com aquestes dues persones han entrat en contacte amb l’agent Novatxok”.  Scotland Yard ha mobilitzat un centenar d’agents en aquesta nova investigació, per treballar amb la policia a Wilshire.   

Estat catatònic 

Notícies relacionades

Tot i que l’incident va passar dissabte a la tarda es va informar dels fets dimecres a primera hora. “Inicialment vam creure que els dos pacients eren víctimes del possible ús d’heroïna o cocaïna contaminades”, va assenyalar un portaveu policial. Amics de les víctimes els han identificat com Dawn Sturgess, de 44 anys, i la seva parella, Charlie Rowley, de 45. Aquesta última, mare de tres fills, sense sostre on viure, s’allotjava en un refugi pròxim al restaurant Zizzi’s a Salisbury, on Skripal i la seva filla van ser presumptament atacats. La vivenda en què van ser trobats és el domicili de Sturgess. El vídeo rodat per un veí el mostra en el moment en què és tret en llitera per personal sanitari equipat amb vestits de protecció especial.  Testimonis afirmen que patia al·lucinacions, estava en estat catatònic i treia espuma per la boca. La substància amb què la parella va resultar contaminada va ser enviada analitzar al laboratori científic militar de Porton Down.

Comitè d’emergència Cobra

 La policia va qualificar els fets com un “incident greu”, si bé remarca que no descarta cap hipòtesi, mentre prova de tranquil·litzar els ciutadans. L’alarma es va disparar la nit de dissabte, quan els veïns van veure arribar cotxes de la policia, ambulàncies i cotxes de bombers a una propietat de Muggleton Road. Equips especials han registrat almenys un parell de vivendes, una farmàcia, que està tancada com a mesura de precaució, una església baptista i altres llocs on va estar la parella. La zona, habitualment molt tranquil·la, està acordonada, amb forta vigilància. El comitè d’emergència Cobra es va reunir en dues ocasions dimecres per analitzar la situació.

Temes:

Regne Unit