AGITACIÓ EN LA CRISI ATLÀNTICA

Trump demana a Sánchez que pagui més per l'OTAN

El president dels EUA reclama per carta els seus socis que aportin més fons

Les missives escalfen la cimera de l'Aliança prevista a Brussel·les per a l'11 i el 12 d'aquest mes

zentauroepp44116309 president donald trump speaks during a meeting with with dut180703113858

zentauroepp44116309 president donald trump speaks during a meeting with with dut180703113858 / Evan Vucci

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels EUA, Donald Trump, va enviar el juny passat cartes a alguns dels seus aliats de l’OTAN en què es queixava que no contribueixen prou a l’Aliança Atlàntica, va informar 'The New York Times'.

Els destinataris de les cartes van ser, entre d’altres, la cancellera alemanya, Angela Merkel; el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, i el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez.

Aquestes missives es coneixen al’avantsala de la cimera de l’OTAN convocada a Brussel·les per als pròxims 11 i 12 de juliol.

A les cartes, Trump constatava que després de més d’un any de queixes en públic i en privat per pressionar els països de l’OTAN que aportin el 2% del seu Producte Interior Brut (PIB) a la defensa comuna, aquests encara no hi contribueixen prou, va informar el rotatiu novaiorquès aquest dilluns.

El president dels EUA afegia, sempre segons 'The New York Times', que, com a conseqüència, pot reconsiderar la presència militar nord-americana al món.

"Com vam discutir durant la seva visita a l’abril, hi ha una frustració creixent als EUA amb què alguns aliats no han fet un pas endavant com s’havia promès", va dir Trump en la seva missiva a Merkel.

"EUA –va defensar Trump– segueix dedicant més recursos a la defensa d’Europa quan l’economia del continent (europeu), inclosa la d’Alemanya, va bé i abunden els desafiaments de seguretat. Això ja no és sostenible per a nosaltres".

Altres països

A més de Merkel, Sánchez i Trudeau, almenys van rebre la carta els líders de Noruega, Bèlgica, Itàlia, Luxemburg, els Països Baixos i Portugal.

Trump s’ha queixat des que va arribar al poder que els EUA gasten massa en l’OTAN, una idea que ha traslladat als seus socis continentals de manera reiterada en trucades i reunions bilaterals.

Notícies relacionades

De fet, Trump va arribar a considerar l’OTAN una organització "obsoleta" durant la campanya presidencial, encara que una vegada a la Casa Blanca es va desdir.

"L’OTAN és meravellosa, però ajuda més Europa que a nosaltres, així que ¿per què estem pagant nosaltres la gran majoria dels seus costos?", va preguntar Trump durant la visita recent de Merkel a la Casa Blanca l’abril passat.