COMMOCIÓ ALS ESTATS UNITS

L'autor del tiroteig al diari dels EUA va actuar per venjança

Jarrod Ramos havia perdut un plet contra el 'Capital Gazette', que el va assenyalar com a assetjador de dones

Quatre dels cinc morts en l'atac eren periodistes i treballadors del diari

Jarrod Ramos, suspected of killing five people at the offices of the Capital Gazette newspaper office in Annapolis, Maryland, U.S., June 28, 2018 is seen in this 2013 Anne Arundel Police Department booking photo obtained from social media.   Social media via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Jarrod Ramos, suspected of killing five people at the offices of the Capital Gazette newspaper office in Annapolis, Maryland, U.S., June 28, 2018 is seen in this 2013 Anne Arundel Police Department booking photo obtained from social media. Social media via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. / HANDOUT (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El periodisme nord-americà està de dol, després que un diari local de Maryland patís el pitjor atac directe contra la premsa en molts anys. Un home armat amb una pistola, una escopeta i granades de fum va matar dijous cinc treballadors del 'Capital Gazette' i en va ferir dos més abans de ser detingut per la policia. Entre els morts hi ha dos editors, un reporter, unacomercial de vendes i un estrateg de publicacions.

“Va ser un atac deliberat contra el 'Capital Gazette'”, ha dit un dels responsables de la investigació. “Aquesta persona estava preparada per disparar. La seva intenció era fer mal”. Les autoritats han identificat l’assaltant com Jarred Ramos, un home de 38 anys que havia presentat diverses demandes contra el diari d’Annapolis i havia fet una campanya contra els seus periodistes a les xarxes socials.

Ramos va presentar la primera demanda contra el diari per difamació el 2012, després que el rotatiu publiqués un article sobre assetjament del qual es va declarar culpable contra una antiga companya seva de l’institut. Ramos va perdre aquella demanda i només uns mesos després en va presentar una altra al·legant invasió de la seva privacitat.

Antecedents penals

Notícies relacionades

Enginyer informàtic i exfuncionari del Govern, no havia tingut fins aleshores antecedents penals. “Ramos té una llarga història d’hostilitat i accions contra el diari 'The Capital'”, ha explicat el seu antic director, Tom Marquardt. “Jo vaig dir un dia als meus advocats que aquest individu vindria un dia a disparar-nos”. Malgrat la devastadora tragèdia viscuda pel diari, el que és un dels rotatius més antics dels Estats Units va sortir al carrer un dia després de perdre cinc dels seus treballadors.

En una edició completament dedicada al tiroteig, les seves pàgines d’Opinió apareixen en gran mesura en blanc, amb unes frases escarides per recordar els seus companys. “Avui ens hem quedat sense paraules. Aquestes pàgines s’han deixat intencionadament en blanc per commemorar les víctimes del tiroteig de dijous a les nostres oficines”. Arran del que va passar a Annapolis, altres mitjans de comunicació del país han reforçat la seva seguretat