RESSACA ELECTORAL

L'OSCE cataloga les eleccions turques de lliures però injustes pel "clima de por"

L'oposició parla de frau electoral, però accepta la derrota a les urnes per l'ampli marge

Erdogan continuarà al seu lloc cinc anys més amb l'avantatge d'un Parlament favorable

zentauroepp43965946 tum01  ankara  turqu a   25 06 2018   el candidato socialdem180625164802

zentauroepp43965946 tum01 ankara turqu a 25 06 2018 el candidato socialdem180625164802 / TUMAY BERKIN

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Tot Turquia, des d’aquest diumenge a la nit, l’estava esperant. Els seus seguidors no entenien per què no parlava, per què Muharrem Ince, el candidat socialdemòcrata del CHP, l’esperança frustrada de l’oposició en les eleccions d’aquest diumenge, s’estava amagant. Al migdia, aquest dilluns, ha aparegut davant de la premsa.

No estava gaire content. «Abans de començar, hi ha aquí algú de TRT [la televisió pública turca]? ¿Sí? ¿Què hi feu aquí? Marxeu, sisplau. Durant la campanya he fet mítings enormes a les tres grans ciutats del país, Istanbul, Ankara i Izmir, i no heu vingut a cap. ¿Ara veniu? Vinga, fora», ha dit Ince.

La televisió pública, durant la campanya, ha dedicat 181 hores d’antena a Recep Tayyip Erdogan i 15 a Ince. Alguns dels altres rivals del president no han arribat ni a l’hora: Erdogan, guanyador de les eleccions, superpresident amb poders absoluts fins al 2023, ha acaparat més del 80% de l’atenció mediàtica.

Control

No només ha estat qüestió de TRT. A Turquia, la majoria de les televisions i diaris estan controlats pel Govern. «La campanya ha estat injusta. Els mitjans no han presentat una informació equilibrada. L’espai per a una votació democràtica ha estat estret per l’estat d’emergència [implantat després de l’intent de cop d’Estat]. Els turcs han pogut elegir lliurement, però aquestes eleccions no han estat justes. La polarització és extrema i hi ha un clima de por», ha dit aquest dillunsl’OSCE (Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa).

Ince hi està d’acord: «Hi ha hagut frau, però no prou per canviar un 10% dels vots. Ens hem quedat molt lluny. Per això felicito Erdogan per la victòria».

«A partir d’ara hem d’estar atents. En els propers anys viurem en un sistema d’un sol home, amb el poder concentrat en una sola persona. Pagarem per això. Aquestes eleccions han estat injustes, però acceptem la derrota. Continuaré treballant», ha dit Ince. S’espera que, ara, el candidat del CHP, molt popular entre la població secular turca, pugni pel lideratge del seu partit.

Felicitacions al guanyador

Notícies relacionades

Felicitacions al guanyadorErdogan, durant la matinada de diumenge a dilluns i aquest dilluns ha estat rebent trucades de diversos caps d’Estat mundials. Entre ells, el president rus, Vladímir Putina qui Erdogan s’ha acostat en els últims anys.

També han felicitat el president turc l’Iran, l’Azerbaidjan, Bielorússia, l’Autoritat Palestina i Hongria, entre d’altres.L’OTAN, organització de la qual forma part Turquia, també ho farà, ha dit el seu secretari general. La UE s’ha mostrat més cauta: s’ha limitat a dir que espera col·laborar amb el tot just electe Govern de Turquia en el futur.

Festa als carrers

Quan, a les dotze de la nit, ha quedat clar que <strong>Erdogan</strong> guanyava les eleccions, <strong>Istanbul</strong> s’ha despertat de nou. Camions amb banderes no deixaven els clàxons tranquils, motoristes feien esclatar els seus tubs d’escapament i milers de persones saltaven i proclamaven, al centre de la ciutat, el nom de <strong>Recep Tayyip Erdogan</strong>.