Milers de persones demanen a Londres votar sobre l'acord del 'brexit'

Boris Johnson torna a exigir a May una sortida "completa" de la Unió Europea

zentauroepp43925478 ara11  london  united kingdom   23 06 2018   thousands of pe180623165547

zentauroepp43925478 ara11 london united kingdom 23 06 2018 thousands of pe180623165547 / ANDY RAIN

2
Es llegeix en minuts
AGENCIAS / LONDRES

Amb banderes europees i pancartes, milers de persones s’han manifestat aquest dissabte a Londres a favor d’una votació sobrel’acord final del "brexit", quan es compleixen dos anys del referèndum britànic sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).  "Encara no hem marxat", "Aturar el brexit" o "Tinc 16 anys. El 'brexit' em va robar el futur" són alguns dels cartells que han mostrat els participants en la seva marxa cap al palau de Westminster.

L'objectiu de la cita, que ha transcorregut en un ambient festiu, era demanar al Govern que concedeixi als britànics l’oportunitat de votar en una consulta sobre si accepten o no l’acord sobre el "brexit" que arribi la primera ministra conservadora, Theresa May, amb la UE.

Els manifestants amb banderes del Regne Unit i la UE. / EFE EPA ANDY RAIN

El Regne Unit es retirarà de la UE el 29 de març del 2019, després d’això cosa començarà un període de transició que culminarà a finals de desembre del 2020. Però fins al moment, Londres i Brussel·les no s’han posat d’acord sobre els termes del "divorci". 

El Govern de May, a més, està sumit en una profunda crisi interna entre els ministres partidaris d’una ruptura dura, sense accés al mercat únic i unió duanera, i els que van preferir una sortida més suau, amb un acord comercial amb la UE. La primera ministra busca la forma d’acontentar tots dos bàndols, mentre negocia un acord favorable per al seu país i acceptable per a Brussel·les.

L’advertència de Johnson

El ministre britànic d’Exteriors, Boris Johnson, capdavanter del "brexit' dur", ha tornat a demanar una sortida  "completa" de la UE i ha assegurat en un article publicat al rotatiu 'The Sun', que la població no toleraria una retirada "suau" de la Unió, sinó que vol trencar amb Brussel·les.

"La gent no vol una espècie de compromís sense esperança, un acord d’estira-i-arronsa perpetu en el qual siguem la meitat dins i la meitat fora", ha escrit el cap de la diplomàcia britànica.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el negociador britànic del "brexit", David Davis, ha dit també al tabloide "Daily Express" que el Regne Unit està disposat a marxar del club europeu sense acord.

Un altre "brexiteer", el ministre de Comerç Internacional, Liam Fox, ha afirmat a la BBC que és "essencial" que la UE "entengui"que marxar sense un acord és millor que fer-ho amb un de dolent i ha considerat que una retirada sense pacte tindrà conseqüències econòmiques per a diversos països europeus.