VIATGE ALS ESTATS UNITS

Trump rep els Reis d'Espanya a la Casa Blanca

Felip VI i Letícia emprenen l'etapa més política del seu viatge després de visitar Nova Orleans i San Antonio

atlas-20180619-trump-recibe-a-los-reyes-en-la-casa-blanca / periodico

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Els Reis d’Espanya seran rebuts aquest dimarts a la Casa Blanca per Donald Trump i la seva dona, Melania, una trobada que tancarà el viatge dels monarques als Estats Units. La cita amb el líder nord-americà coincideix amb el quart aniversari de la coronació de Felip VI i arriba en un moment delicat en la relació de Washington amb els aliats europeus, que se senten maltractats per les insolències del republicà i els aranzels que ha imposat a la indústria pesant europea. En el cas d’Espanya, aquests aranzels s’han estès també al’oliva negra de taula. L’escala a Washington serà la més política de les tres etapes del viatge dels Reis, que va començar a Nova Orleans (Louisiana) i va seguir a San Antonio (Texas), dues ciutats amb marcada herència espanyola que celebren aquest any el tercer centenari de la seva fundació.

Felip VI i Letícia viatgen aquesta vegada acompanyats pel nou ministre d’Exteriors, Josep Borrell, i l’encara ambaixador a Washington, Pedro Morenés, que va ser ministre de Defensa de Mariano Rajoy. A la capital nord-americana els espera una agenda intensa i d’alta importància política. Al matí es reuniran amb el president del Banc Mundial, Jim Yong Kim, i dues hores més tard ho faran amb el seu homòleg al capdavant del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID), Luis Alberto Moreno. Des d’allà aniran a la Casa Blanca, on s’espera que els dos matrimonis compareguin breument davant dels mitjans al Despatx Oval, abans de tenir reunions separades. D’una banda, els caps d’estat i, de l’altra, les seves consorts. Ni ells ni elles no es coneixen personalment. El Rei va estar a punt de coincidir amb Trump en l’última edició del Fòrum de Davos (Suïssa), però al final van assistir a la cita en dies diferents.

La jornada es tancarà a la tarda alCapitoli, on la comitiva espanyola serà rebuda pels líders de la majoria republicana a les dues cambres del Congrés, Paul Ryan i Mitch McConnell, així com per la cap de la minoria demòcrata a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi.

El monarca espanyol, que va cursar un postgrau a la Universitat de Georgetown, coneix bé la capital nord-americana. I ja va estar a la Casa Blanca el 2016, quan va ser rebut per Barack Obama sis mesos abans que expirés el mandat del demòcrata. Però aquesta serà la seva primera trobada amb Trump, un dirigent volàtil i impulsiu que s’ha caracteritzat per tractar millor els dèspotes i els rivals geopolítics dels EUA que els aliats tradicionals. En el cas d’Espanya, si s’analitzen les obsessions del magnat, Felip VI compta amb un punt al seu favor i un altre en contra.

En contra té la despesa militar espanyola en Defensa, que està molt per sota del 2% que exigeix el compromís amb l’OTAN i que ha sigut un dels retrets habituals de Trump als aliats. A favor, per contra, té la balança comercial amb els EUA, en què Espanya surt perdent. L’any 2014 va ser una excepció, però així ha sigut tradicionalment. Les exportacions espanyoles el 2017 al seu principal mercat fora de la Unió Europea van ascendir a 12.461 milions d’euros, un exercici en què també va importar productes nord-americans per valor de 13.824 milions, cosa que dona un saldo favorable als EUA de 1.363 milions, segons dades de l’ICEX

Això no treu que la relació comercial estigui cridada a ser part fonamental de la conversa. Fa només una setmana els EUA van augmentar considerablement els aranzels a l’oliva negra espanyola, que el Departament de Comerç acusa de competència deslleial per les subvencions que rep de la política agrícola comuna europea. Els gravàmens van passar del 21,6% al 34,7%, una llosa que amenaça de deixar els productors espanyols fora d’un mercat on van vendre 60 milions d’euros el 2017.

La visita dels Reis a la Casa Blanca es produirà només una setmana abans que el president català, Quim Torra, vagi a Washington per assistir a la inauguració del Folklife Festival, un esdeveniment multitudinari de l’Institut Smithsonian que aquest any compta amb Catalunya com a cultura convidada. Entre la diplomàcia espanyola preocupa la potencial politització de l’esdeveniment, donada les simpaties que ha guanyat als EUA la causa independentista arran del desastre de relacions públiques que va suposar la resposta policial al referèndum de l’1-O.

Notícies relacionades

Tot i que el to del conflicte s’ha rebaixat en els últims mesos, no és descartable que Espanya hagi buscat nous gestos de recolzament de la Casa Blanca, encara que en aquest sentit el suport del lideratge nord-americà sempre ha sigut ferm. Tant Obama com Trump van recolzar públicament la unitat d’Espanya. “Espanya és un gran país i hauria de continuar unit”, va dir el Trump durant la visita de Rajoy el setembre de l’any passat.

La visita dels Reis havia tingut fins ara un caràcter molt més cultural i econòmic. A San Antonio, fundada per monjos franciscans espanyols amb el nom de San Antonio de Béjar, es van reunir amb empresaris espanyols establerts als EUA, així com amb les principals autoritats locals i estatals. A Nova Orleans, que va ser espanyola entre el 1762 i el 1803, van visitar el centre de la ciutat, el Museu d’Art i es van reunir tant amb el governador de Louisiana com amb alguns representants de la comunitat espanyola.