Més de 75 morts i gairebé 200 desapareguts pel volcà a Guatemala

Nous despreniments obliguen a suspendre les tasques de rescat

uqyc1kefgm9ntss3zumw911100 / periodico

2
Es llegeix en minuts

La magnitud de la tragèdia provocada a Guatemala pel volcà de Fuego augmenta amb amb el pas de les hores. Les brigades de rescat de Guatemala continuen amb la recerca de gairebé 200 persones que es troben desaparegudes, mentre que les autoritats ja han confirmat 75 morts.

El secretari de la Coordinadora Nacional per a la Reducció de Desastres (Conred), Sergio García, ha assegurat que continuaran amb les tasques de recerca fins a trobar l’última víctima, i va reconèixer que almenys 192 persones estan desaparegudes. García va matisar que aquest nombre de desapareguts es podria reduir, ja que és possible que alguns d’ells siguin els morts.

Fins a tres pisos sepultats

Els socorristes, ambvestits especials, van arribar aquest dimarts a la denominada "zona zero", i segons vídeos divulgats pels Bombers Municipals, es van trobar cases de fins a tres nivells sepultades sota tones de cendra i sediments. Habitants de la zona del desastre han testificat que molts dels seus veïns, pel que sembla, no van poder sortir a temps i que temen el pitjor.

Cotxes sepultats per la lava del volcà de Fuego / JOHAN ORDÓÑEZ (AFP)

A més, un nou despreniment de lahar del volcà de Fuego dimarts va fer que els socorristes abandonessin l’àrea temporalment.

Les autoritats van elevar a 75 el nombre confirmat de morts. La majoria dels cadàvers han estat trobats al departament del sud d’Escuintla, que, juntament amb els de Sacatepéquez i Chimaltenango, són els més afectats per l’erupció volcànica.

Més d’1,7 milions d’evacuats

La quantitat d’afectats es manté en 1,7 milions, els evacuats sumen 3.271, mentre que 2.625 persones estan sent ateses en albergs dels departament d’Escuintla i Sacatepéquez.

Evacuacions a la zona del desastre / JOHAN ORDÓÑEZ (AP)

Per la seva banda, el Govern del president Jimmy Morales va anunciar un pla de construcció i recuperació viària, així com la construcció de vivendes per als damnificats.

El pla inclou la recuperació de tots els serveis bàsics i netejar les rutes afectades per la caiguda del material volcànic, per a la qual cosa s’enviarà maquinària per realitzar les tasques de neteja.

Notícies relacionades

El ministre de la Defensa va assegurar que hi ha prou aliments per atendre els afectats i que l’Exèrcit continuarà basant la tasques de recerca i rescat de les víctimes de l’erupció.

Per la seva banda, el ministre de Salut va afirmar que els hospitals estan proveïts de medicina per atendre l’emergència. El portaveu presidencial, Heinz Hiemann, va anunciar que el mandatari guatemalenc va decidir que els integrants del gabinet que tenen a veure amb el pla de reconstrucció estiguin en reunió permanent.