tensió nuclear

Pyongyang qualifica d'"estúpida" l'amenaça dels EUA d'anul·lar la cimera de Singapur

La vicecancellera nord-coreana, Choe Son-hui, arremet contra el vicepresident nord-americà per haver afirmat que Corea del Nord podria acabar com la Líbia de Gadafi

zentauroepp43382008 cb01  pyongyang  corea del norte   18 05 2018   fotograf a c180524103711

zentauroepp43382008 cb01 pyongyang corea del norte 18 05 2018 fotograf a c180524103711 / KCNA

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El règim de Corea del Nord ha qualificat d’"estúpides" les amenaces del vicepresident dels EUA Mike Pence sobre la possibilitat que Washington anul·li la històrica cimera entre Kim Jong-un i Donald Trump, prevista al principi per al 12 de juny a Singapur, per negociar sobre el programa nuclear nord-coreà.

La viceministra d’Afers Exteriors de Pyongyang, Choe Son-hui, ha criticat Pence per haver afirmat dilluns passat que "seria un greu error que Kim Jong-un pensi que pot enganyar Donald Trump". Pence també va afirmar que Corea del Nord podria acabar com la Líbia de Moammar al-Gaddafi, l’exlíder libi que va ser assassinat en plena revolta popular el 2011, si Pyongyang no arriba a un acord amb Washington.

"No puc ocultar la meva sorpresa davant de les declaracions idiotes i estúpides que brollen de la boca del vicepresident americà", ha indicat Cheo a l’agència oficial nord-coreana KCNA. La viceministra ha advertit que la celebració de la cimera depèn dels EUA. "Nosaltres no suplicarem als Estats Units pel diàleg i tampoc no ens molestarem a persuadir-lo si no es vol asseure amb nosaltres. Si els Estats Units es reuneixen amb nosaltres en una habitació o ens troba en un enfrontament nuclear depèn totalment de la seva decisió", ha assenyalat Choe.

El vicecanceller ha afirmat, a més, que en el cas que els EUA "ofenguin la nostra bona voluntat i s’aferrin a actes il·lícits i aberrants", ella suggerirà el líder suprem "que reconsideri la celebració de la cimera". Els comentaris de Choe arriben en un moment d’enorme nerviosisme en el qual la trobada entre els dos presidents sembla estar en l’aire.

Notícies relacionades

Renúncia unilateral

La setmana passada, Corea del Nord va amenaçar amb no assistir a la cita de Singapur després d’acusar Washington de pretendre imposar-li un model de desnuclearització "unilateral", i Trump va apuntar dimarts passat el seu possible retard. Trump va posar en dubte llavors la celebració de la cimera. El president nord-americà ha apostat des d’un principi per veure’s cara a cara amb Kim Jong-un. La majoria de responsables nord-americans i observadors estan convençuts que la cimera de celebrarà. De fet, alts funcionaris nord-americans, entre els quals hi ha el cap de Gabinet adjunt de la Casa Blanca, Joen Hagin, i la consellera adjunta de seguretat nacional, Mira Ricardel, han viatjat ja a Singapur per reunir-se amb responsables nord-coreans per tal de preparar la cimera.