Crisi en un país llatinoamericà

Tarifada i inflació a l'Argentina: una fàbrica de pobres

L'espectacular pujada dels preus fa estralls entre les famílies de menys recursos econòmics, que han perdut fins a un 25% del valor adquisitiu

zentauroepp43251061 bas011  buenos aires  argentina   09 05 2018   un grupo de p180511180527

zentauroepp43251061 bas011 buenos aires argentina 09 05 2018 un grupo de p180511180527 / David Fernandez

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

"Hi ha gent que delinqueix, és la primera vegada que està passant per això, però per una necessitat, una pressa econòmica". La descripció no pertany a un antropòleg sensibilitzat amb la sort dels argentins més colpejats per l’ajustament. Són paraules del cap de policia de Buenos Aires, coneguda com “la maleïda”, per la seva escassa amabilitat i els seus casos de corrupció, el comissari Fabián Perroni, que va deixar bocabadat (de sorpresa i enuig) fins i tot el mateix Govern. Perroni va assegurar que “la falta d’inclusió”porta a l’augment del delicte.“Hi coincideixo en part. Pot ser una de les causes”,va dir després el cap de la Policia Federal, Néstor Roncaglia. Els responsables de les forces de seguretat, executores d’una nova política de “mà dura” dirigida de manera especial cap als pobres, van fer un involuntari, inèdit i descarnat diagnòstic que els números complementen.

Segons les últimes xifres oficials, hi ha un 28% de pobres en aquest país. Els nens de fins a 14 anys representen un 39,7% d’aquesta xifra total mentre que els joves d’entre 15 i 29 anys comptabilitzen un altre 31,3%. Entre el 71% de les persones més vulnerables a la crisi s’hi troben, per tant, molts dels que la policia observa com a lladres potencials, segons els organismes defensors de drets humans. La inflació i les tarifades s’han convertit en fàbriques de nous pobres.

El preu del servei de l’energia acumula des del 2016 una pujada del 1.800% i es contemplen noves pujades d’entre el 25% i el 30%. El gas va tenir una nova alça a l’abril i ja va augmentar un 1.030%. Quant a l’aigua, els augments han estat del 550%. El transport públic tindrà només aquest any un increment del 70%. Tots aquests augments de preus impacten, com el dòlar, a la cistella familiar.

El primer any de Mauricio Macri com a president es va tancar amb una inflació de 41%. El 2017 va baixar un 24,8%, però aquest any amenaça amb duplicar la taxa del 15% fixada per les autoritats. D’acord amb la consultora privada Kantar World Panel, la incidència de les tarifades en la capacitat adquisitiva dels sectors socials més febles és del 25%.

Nous hàbits

Notícies relacionades

Les gelateries tanquen perquè no poden pagar la llum. Als bars i cafeteries s’ha començat a cobrar als clients per l’ús de l’energia per als ordinadors (uns 20 cèntims d’euro). Com que els assalariats han perdut un 7% del seu poder de compra, s’ha reduït el consum de carn. Quan això passa, els argentins busquen un reemplaçament d’emergència en les farines. Però el pa també està pels núvols. El 25 d’abril, el gremi dels forners va regalar davant el Congrés cinc tones dels seus productes per denunciar els efectes de les tarifades i la inflació. Les vendes, van advertir, s’han esfondrat un 70%.

L’oposició ha aconseguit aprovar a la cambra de Diputats una llei que anul·la els últims augments de tarifes per situar-les en valors del 2017. S’espera que el Senat faci el mateix. Macri ja va dir que vetarà aquesta iniciativa. El ministre d’Energia, Juan José Aranguren, va defensar les mesures en curs. “S’estan prenent avui per aconseguir que cada vegada hi hagi menys gent pobra”. “El que veiem és que la pobresa i la indigència han augmentat clarament. A més, als barris hi ha un nivell d’atropellament no només de drets, sinó també d’estigmatització dels joves per part de les forces de seguretat. No custodien, et reprimeixen”, li va respondre el diaca Ricardo Carrizo, un delsCuras de la Opción por los Pobres.