Trump no opta (de moment) al Nobel de la Pau

La policia noruega tanca la investigació sobre la falsa candidatura del president nord-americà al prestigiós guardó

undefined43225554 file photo  u s  president donald trump delivers remarks dur180508124030

undefined43225554 file photo u s president donald trump delivers remarks dur180508124030 / Carlos Barria

1
Es llegeix en minuts
Afp

Mentre encara cuegen les reaccions per l'ajornament del lliurament del Premi Nobel de Literatura a Bob Dylan, arran de l'escàndol dels presumptes abusos sexuals al si del'Acadèmia noruega, una nova polèmica es discerneix entorn dels prestigiosos guardons: la falsa nominació del president dels Estats Units, Donald Trump, per obtenir el Nobel de la Pau.

Malgrat que el nom del líder nord-americà sí que ha sonat per ser candidat al premi –supeditat que l'enteniment entre les dues Corees s'acabi consumant–, la policia noruega ha anunciat aquest dimarts que ha tancat la investigació oberta per aclarir d'on procedeix la nominació fraudulenta.

L'Institut Noruec del Nobel va presentar una queixa a començaments d'any, després de rebre una nominació visiblement falsificada amb el nom del president dels Estats Units per al prestigiós premi. "El cas s'ha tancat perquè la policia no té informació sobre el culpable", ha assegurat a l'agència Afp Tone Bysting, oficial de policia d'Oslo. "No hem aconseguit desxifrar la identitat de l'autor" d'aquesta nota "obertament fraudulenta", ha afegit.

Notícies relacionades

Tanmateix, si Trump realment vol emular el seu predecessor a la Casa Blanca, Barack Obama, i obtenir el Nobel de la pau, sempre pot tenir paciència: divuit congressistes republicans l'han proposat formalment com a candidat al premi de l'any que ve, en reconeixement a "el seu incansable treball per portar la pau al món". També el president de Corea del SudMoon Jae-in, després de la seva històrica cimera amb el líder nord-coreà Kim Jong-un, va dir a finals d'abril que Trump mereixia el premi pels seus esforços per aconseguir la desnuclearització de Corea del Nord.

Una nominació al Premi Nobel no equival a un reconeixement de l'Institut Nobel, ja que accepta totes les sol·licituds, sempre que siguin vàlides. Aquest any, l'Institut va rebre 329 nominacions per al premi que s'atorgarà a començaments d'octubre.