FINAL DEL MISTERI

Final del misteri: la tomba de Tutankamon no té una cambra secreta

Un equip d'investigadors italians ha estudiat la roca amb un radar molt potent i no ha trobat rastres de cap habitacle

1
Es llegeix en minuts
Efe / El Cairo

Un equip d'investigadors italians ha descartat que hi hagi cambres ocultes a la tomba del faraó Tutankamon, una possibilitat que havia generat una gran expectació els últims anys entre els egiptòlegs, van informar aquest dilluns fonts oficials.

L'equip de científics de laUniversitat Politècnica de Torí, dirigits pel doctor Francesco Porcelli, va utilitzar un radar de gran precisió que aconsegueix explorar a la roca, segons va detallar el Ministeri d'Antiguitats egipci en un comunicat.

Sense discontinuïtats a la roca

Les proves demostren que no existeixen discontinuïtats a la paret de la tomba, ja que s'ha identificat la transició de la roca natural als carreus que componen les parets de la sepultura.

Tampoc no hi ha evidències de l'existència de muntants ni de llindes de portes, ni de "reflectors plans", que podrien indicar l'existència de parets d'una cambra funerària o àrees buides ocultes darrere dels frescos que adornen els murs de la tomba.

Porcelli va afirmar que les proves són "concloents" i es pot descartar "amb un grau molt alt de confiança" la hipòtesi de l'existència de cambres ocultes o passadissos adjacents a la tomba.

Tercer estudi

Aquest és el tercer estudi amb radar realitzat els últims anys i ha estat realitzat per posar fi a la controvèrsia generada pels resultats contradictoris dels dos primers, realitzats per un equip japonès i un altre nord-americà.

Aquests estudis s'han realitzat per provar de confirmar la hipòtesi formulada el 2015 per l'egiptòleg britànic Nicholas Reeves, que va suggerir que la tomba de la reina Nefertiti podria estar amagada després de les parets nord i oest de la cambra funerària de Tutankamon, que va regnar entre el 1332 i el 1323 aC aproximadament.

Reeves va interpretar que una fissura a la paret nord del sepulcre del "faraó nen" era una porta segellada, que portava a una possible cambra oculta.

Notícies relacionades

El descobriment de la tomba de Tutankamon, de la XVIII dinastia, va sorprendre tothom el 1922, ja que es tractava del primer enterrament d'un faraó que va ser descobert intacte, ja que tots les altres havien estat saquejats en una mesura o una altra segles enrere.

La tomba de Tutankamon és a l'anomenada Vall dels Reis, lloc habitual d'enterrament dels faraons en la llavors capital egípcia, l'antiga Tebes i actual ciutat de Luxor, al sud del país.