Putin: "Els EUA complauen el terrorisme"

La portaveu russa d'Exteriors, Maria Zakhàrova, sosté que "la capital d'un país sobirà ha sigut atacada"

Moscou confirma que les seves bateries antiaèries a Síria no han intervingut per repel·lir l'atac dels EUA

Putin: "Els EUA complauen el terrorisme"

YOUSSEF BADAWI (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha criticat amb força les operacions militars contra objectius del règim de Baixar al-Assad portada a terme pels Estats Units, el Regne Unit i França. "Amb les seves accions, els Estats Units aprofundeixen la catàstrofe humanitària a Síria, provoquen més patiment a la població civil, de fet complauen els terroristes i provoquen una nova onada de refugiats des d'aquest país i regió", diu una declaració difosa pel Kremlin.

Al text, el líder del Kremlin condemna l'atac a un país al qual les forces militars russes ajuden, "de manera legítima", a lluitar "contra el terrorisme".       

La portaveu del Ministeri rus d'Exteriors, Maria Zakhàrova, per la seva part, ha dedicat dures paraules a l'atac nord-americà contra posicions del règim sirià a Damasc. "Primer, la primavera àrab va posar a prova el poble sirià, després l'Estat Islàmic, i ara els coets nord-americans intel·ligents", ha escrit a la seva pàgina de Facebook, en la primera reacció d'un responsable de Rússia, principal aliat del règim de Baixar al-Assad.  

"La capital d'un país sobirà, que durant anys ha intentat sobreviure, ha sigut atacada; s'ha de ser anormal per atacar la capital de Síria quan hi ha una oportunitat per a la pau", ha continuat. 

Teories de la conspiració 

Seguint les declaracions dels últims dies dels responsables russos, que airegen enrevessades teories de la conspiració i asseguren que l'atac químic atribuït a Al-Assad no és més que un muntatge ideat pel Regne Unit per denigrar Rússia, el president del comitè d'Exteriors del Consell de la Federació, la Cambra alta del Parlament, Konstantin Kosatxev, ha donat a entendre que l'atac era un intent d'esborrar les proves d'això. 

"És molt probable que sigui un intent de crear complicacions a la missió de l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques, que acaba de començar a treballar a Duma" (escenari del presumpte atac), ha declarat. Kosatxev ha donat a entendre que la delegació de Rússia davant l'ONU convocaria una reunió del Consell de Seguretat.

Notícies relacionades

Segons informa l'agència Interfax, el Ministeri de Defensa rus ha assegurat que les bateries antiaèries russes desplegades a Síria per protegir les instal·lacions militars del Kremlin no han intervingut per repel·lir l'atac. Cap projectil ha afectat ni el port de Tartus, la principal base naval russa al Mediterrani, ni l'aeròdrom de Khmeimim, que concentra el gruix del desplegament militar aeri del Kremlin a Síria, segons han confirmat als mitjans russos fonts de Defensa, cosa que en principi conjura el perill d'una escalada militar