GUERRA AL PAÍS ÀRAB

Assad captura la ciutat que va atacar amb armes químiques

El règim sirià evacua instal·lacions militars davant la imminència d'un atac dels EUA

mbenach42456362 epa2799  duma  siria   09 03 2018   vista general de los edi180314160703

mbenach42456362 epa2799 duma siria 09 03 2018 vista general de los edi180314160703 / MOHAMMED BADRA

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Després de quatre mesos d'ofensiva i 1.600 civils morts en bombardejos realitzats pel règim sirià i Rússia, les tropes de Baixar al-Assad han capturat aquest dijous al matí la ciutat de Duma, segons han informat les autoritats russes. Aquesta ciutat era l'última que quedava sota control rebel de Ghouta, el fins ara únic bastió rebel dins de la província de Damasc. La captura de Duma ha sigut sense disparar ni un sol tret: després de l'atac químic d'aquest cap de setmana, la milícia opositora que el controlava, Jaish al Islam, ha arribat a un acord amb Moscou.

Els seus combatents serien evacuats al nord del país a canvi d'entregar Duma a Damasc. Rússia els va donar 48 hores i, un cop s'ha acabat el termini, aquest dijous a la matinada, Assad ha entrat. La zona, ha anunciat Moscou, serà controlada, de moment, per la policia militar russa.

Casernes evacuades

Però la guerra i els problemes per a Assad i els seus aliats no s'han acabat. Les seves milícies aliades —la libanesa Hezbol·là i les Forces de Mobilització Popular xiïtes (FMP), finançades per l'Iran— han començat a abandonar les seves bases militars aquesta matinada davant el més que possible atac nord-americà a Síria, ha informat l'Observatori Sirià pels Drets Humans.

Aquest dimecres a la nit, no obstant, la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, va anunciar que la decisió de què fer encara no estava presa. «El President encara no ha establert els temps. No hem pres la decisió final, però mantenim moltes opcions sobre la taula sobre com actuar», ha dit a la premsa. El president dels EUA, Donald Trump, abans d'aquestes declaracions i fidel al seu estil, va publicar uns tuits en què donava per fet l'atac; i advertia Moscou de les conseqüències.

«Prepareu-vos, Rússia. [Els míssils] vindran, i seran bonics, nous i intel·ligents», va escriure el multimilionari a les seves xarxes socials. Els altres actors, durant aquesta matinada, també s'han estat preparant.

La primera ministra britànica, Theresa May, que ha convocat una reunió d'urgència en les últimes hores, ha ordenat que els seus submarins del Mediterrani es col·loquin en posició d'atac davant la costa de Síria, assegura el diari anglès The Telegraph. El comandant general de l'exèrcit nord-americà al Pròxim Orient, a més, ha cancel·lat els seus actes públics d'aquest dijous.

Notícies relacionades

Eurocontrol, aquest dimecres, va advertir a les companyies aèries que no volessin a sobre de Síria i Rússia, que té dues bases al país àrab —una d'aèria i una de naval—, va començar a fer maniobres militars amb foc real. Tots signes que l'atac de Trump sembla imminent. La Casa Blanca reaccionaria així a l'atac químic fet sobre la ciutat de Duma, l'última sota control rebel de Ghouta, d'aquest cap de setmana passat.

Confirmació de l'OMS

L'Organització Mundial de la Salut ha confirmat que aquest atac va existir i que hi van morir 70 civils. L'administració de Trump en responsabilitza Damasc. Si arriba, aquesta última acció nord-americà no seria la primera que va dirigida contra el règim de Baixar al-Assad. Seria la segona: Trump, fa just un any, va bombardejar una base aèria siriana després d'un altre atac químic, aquesta vegada a la regió d'Idlib, al nord del país. Els Estats Units, no obstant, fa anys que estan involucrats en la guerra de Síria. Tenen destinats, al nord-est del país, uns 2.000 soldats. Però el seu objectiu és un altre: la prioritat nord-americana a Síria no ha sigut mai anar contra Assad, sinó contra Estat Islàmic (EI). El grup gihadista, en l'actualitat, està en retirada i amagat al desert. i Trump, que considera que els EUA ja han guanyat la batalla contra l'EI, va assegurar la setmana passada que ja era hora de retirar-se del país àrab. Una setmana després sospesa intervenir en un altre front de la guerra.