Guerra de Síria

Rússia diu que no hi va haver atac químic a Ghouta

L'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques, òrgan internacional encarregat d'investigar aquests casos, examina la zona del succés

Un nou atac químic sacseja Síria: Moltíssima gent s’ofegava. / ZML

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, ha dit aquest dilluns que les acusacions que el règim de Baixar al-Assad va llançar un atac químic contra civils a Ghouta són «falses i una provocació».

Durant la nit de dissabte a diumenge, segons la Societat Mèdica Sirianoamericana i el grup de rescat dels Cascos Blancs, van morir asfixiades 60 persones per una barreja de gas sarín i clorina. Les últimes hores, un grup d'experts de l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPCW) s'ha desplaçat a la zona del succés per determinar si l'atac va tenir lloc o no. 

En una tensa reunió en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, l'ambaixador de Moscou, Vassili Nebenzia, ha insistit que les acusacions són "notícies falses", mentre que la majoria dels altres països membres han denunciat l'ús d'armes químiques en el conflicte. Els Estats Units, a més, han fet circular un esborrany d'una resolució en què es condemna el "continuat ús" d'aquestes armes (tot i que no es culpa directament el règim de l'últim cas) i tornen a sol·licitar (com ja havien fet sense èxit) que s'estableixi un "mecanisme independent d'investigació". 

Notícies relacionades

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat que les pròximes hores prendrà una decisió de com respon a l'últim atac. Com havia fet unes quantes hores abans el seu secretari de Defensa, James Mattis, ha assegurat que "no es descarta" cap acció militar. "El primer que hem de fer és aclarir per què se segueixen utiltizant armes químiques a Síria quan, suposadament, Rússia garantia que havien estat retirades», ha dit el cap del Pentàgon.

Evacuació de civils

Després del suposat atac químic, la milícia opositora que controlava la Duma, l'última ciutat de Ghouta que encara no havia caigut sota el control de Damasc, ha decidit rendir-se. Amb un pacte amb Rússia, els milicians de Jaish al-Islam, els seus familiars i els civils que ho desitgin seran enviats, amb autobusos, al nord, a la ciutat de Jarabulus. Els primers ja han sortit aquest dilluns a la tarda.