SUCCÉS A CALIFÒRNIA

Ràbia letal contra Youtube

La dona que va ferir tres persones en un tiroteig abans de suïcidar-se denunciava que suprimien els seus vídeos i els seus ingressos

La família havia advertit a la policia que Nasim Najafi Aghdam odiava la companyia

Desplegament policial al voltant de la seu de Youtube després de l’avís de tiroteig. / VÍDEO: ATLAS / FOTO: AP/ JEFF CHIU

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Dissabte passat la família de Nasim Najafi Aghdam, una dona de 38 anys d’origen iranià i resident a San Diego (Califòrnia), va trucar a la policia per avisar que estava desapareguda. El pare, Ismail Aghdam, va alertar també en la trucada que temia que la seva filla anés a la seu de Youtube perquè «odiava» la companyia. Dimarts a les dues de la matinada, la família va rebre una trucada de la policia de Mountain View, la localitat californiana on té la seu Google, propietària de Youtube. Aquella nit els agents hi havien localitzat la seva filla dormint al seu cotxe en un aparcament. Havien parlat amb ella. Tot estava, van dir, «sota control». Es van equivocar.

Menys de 12 hores després, Nasim Najafi Aghdam entrava amb una pistola de 9 mil·límetres a la seu de Youtube a San Bruno. En un pati, a l’hora del dinar, obria foc. I abans de treure’s la vida deixava un home i dues dones ferides de bala, i una quarta persona lesionada mentre fugia entre el caos.

Les autoritats locals inicialment van pensar que es podia tractar d’una venjança contra un nòvio. Potser podia ser una disputa laboral, un motiu que quadraria amb la majoria de tirotejos als Estats Units en què una dona és responsable, que segueixen sent una anomalia (només el 3 ,8% dels més de 160 estudiats per l’FBI entre el 2000 i el 2013). Però dimarts a la nit havien descartat aquestes opcions. «No hi ha proves que conegués les víctimes del tiroteig o que perseguís individus específics», va explicar la policia en un comunicat.

Quatre canals

La policia apuntava ahir a una altra motivació, la mateixa de la qual la seva família parlava a la premsa: la «ràbia» de Nasim Aghdam Najafi per pràctiques i polítiques de Youtube, on mantenia almenys quatre canals, amb diversos milers de seguidors, en els quals combinava en anglès, farsi i turc vídeos sobre activisme en defensa dels animals, receptes veganes o exercici físic, alguns dels quals acumulaven centenars de milers de visionats. Cap d’ells estava ja disponible després del tiroteig i Youtube va explicar que s’havien tancat per «múltiples o greus violacions» de les seves polítiques.

Molt activa en altres xarxes socials i a internet, on mantenia diverses pàgines, la dona havia denunciat la suposada discriminació de la qual se sentia víctima per part de la plataforma. El 18 de març, per exemple, va escriure a Instagram que Youtube estava «relegant» els seus vídeos, fent que tingués menys visionats i que perdés ingressos per publicitat. «Aquesta és la tàctica pacífica que fan servir a internet per censurar i reprimir la gent que diu la veritat i no és bona per als guanys financers i polítiques del sistema i dels grans negocis», va denunciar.

Les queixes venien de lluny. El febrer de 2017 va penjar a Facebook un vídeo en el qual va denunciar que haguessin restringit només per a majors d’edat l’accés a un dels seus vídeos d’exercicis. «És el que fan a activistes de cap de setmana i a molta altra gent que intenta promoure un estil de vida intel·ligent, humà i sa», deia. I afegia:  «Gent com jo no som bons per a grans negocis animals, mèdics i molts altres».

Notícies relacionades

Aghdam assegurava que el seu vídeo d’abdominals «no té res de dolent, res de sexual», i a continuació en mostrava d’altres, incloent-n’hi d’artistes, de contingut indiscutiblement molt més pujat de to que el seu. «No hi ha llibertat d’expressió en el món real i se’t reprimirà per dir la veritat que no recolza el sistema», es llegia en una de les seves pàgines. «No hi ha igualtat d’oportunitat de creixement a Youtube ni cap altre lloc per compartir vídeos, ¡el teu canal creixerà si ells volen!».

El germà de la dona, Shahran Agdham, ha explicat a la premsa local que van emigrar de l’Iran a Califòrnia l’any 1996 i que la seva germana recentment s’havia mudat amb la seva àvia a San Diego. «Sempre es queixava que Youtube va arruïnar la seva vida», va dir. Va ser ell qui dissabte va trucar a la policia després que la seva germana desaparegués i no contestés el telèfon. Quan va saber que era a MountainView va fer servir Google i va veure que estava a prop de la seu de Youtube. Va trucar a la policia local.