Setze palestins morts en xocs amb l'Exèrcit israelià a Gaza

Desenes de milers de persones participen al costat de la frontera en la 'Marxa del Retorn' per exigir el dret dels refugiats a tornar

Israeli soldiers patrol next to the border fence on the Israeli side of the Israel-Gaza Strip border, as Palestinians protest on the Gaza side of the border, March 30, 2018. REUTERS/Amir Cohen / AMIR COHEN (REUTERS)

Israeli soldiers patrol next to the border fence on the Israeli side of the Israel-Gaza Strip border, as Palestinians protest on the Gaza side of the border, March 30, 2018. REUTERS/Amir Cohen
Palestinians run from tear gas fired by Israeli troops during clashes, during a tent city protest along the Israel border with Gaza, demanding the right to return to their homeland, east of Gaza City March 30, 2018. REUTERS/Mohammed Salem

/

2
Es llegeix en minuts

La violència ha tornat a dsesfermar-se aquest divendres a la franja palestina de Gaza, al costat de la frontera amb Israel. Almenys 16 manifestants palestins han mort, la majoria joves, i uns 2.000 han resultat aferits en enfrontaments amb l'Exèrcit israelià en l'inici de la 'Marxa del Retorn', convocada per Hammàs i recolzada per la majoria de les faccions palestines per exigir el dret dels refugiats palestins a tornar i denunciar el bloqueig de la franja per part del Govern hebreu. 

Desenes de milers de palestins, entre ells un gran nombre de joves i nens, s'han trobat des de primera hora d'aquest divendres al llarg de diversos punts de la frontera. A l'altre costat, centenars de soldats israelians, incloent-hi un centenar de franctiradors ben apostats.

Els soldats israelians han respost amb gasos lacrimògens i altres mitjans de dispersió a les milers de persones que s'han acostat a la frontera divisòria en sis punts de la franja. Els soldats han utilitzat munició real contra els que s'han aproximat a la reixa més del que estava permès. 

Gasos des d'un dron

Per primera vegada a més, la policia israeliana ha anunciat haver utilitzat un dron per llançar gasos lacrimògens contra els manifestants, cosa que ha pogut ser constatada per un periodista de l'agència France Presse. Segons el reporter, una desena de granades amb gasos han caigut sobre els manifestants, des d'una altura de 10 a 20 metres, i n'ha ferit uns quants.

Segons l'Exèrcit, 30.000 persones han acudit a la convocatòria dels islamistes, recolzada per altres faccions i pel president palestí Mahmud Abbàs, que els organitzadors havien assegurat que seria pacífica, però que en diversos punts ha derivat en llançament de pedres i pneumàtics cremant. Observadors locals i testimonis eleven al voltant de 40.000 el nombre de participants, que han anat arribant al llarg del matí als principals punts de convocatòria: Rafah i Kan Younis al sud, El Bureij i est de Gaza capital al centre, i Jabalia a la zona nord.

Els manifestants, onejant banderes palestines i cantant eslògans nacionalistes, s'han anat acostant a la tanca de seguretat que separa Gaza d'Israel, superant el límit de seguretat de 700 metres de distància que havien programat els organitzadors, i això ha fet que la tensió hagi anat en augment. L'Exèrcit israelià ha assegurat que els manifestants han llançat  "bombes incendiàries, pedres i pneumàtics encesos" contra els soldats i que aquestes, en resposta, "han usat mitjans de dispersió i trets contra els principals instigadors". Ja a primeres hores del matí, un tanc israelià ha disparat sobre un palestí que estava a prop de la tanca i li ha causat la mort. Segons fonts palestines, es tractava d'un agricultor que s'acostava a les seves terres.

Reguera de víctimes

Notícies relacionades

Més tard, els enfrontaments a la frontera han anat deixant un gran nombre de víctimes, que a mitja tarda pujava a dotze morts i 1.100 ferits, incloent-hi diversos centenars per inhalació de gas lacrimogen, segons xifres del Ministeri de Sanitat palestí.

Es tracta del preludi de les protestes de la 'Marxa del Retorn' que s'allargaran durant sis setmanes, fins al 15 de maig, dia de la la 'Nakba' (catàstrofe), en què els palestins recorden l'exili que va suposar per a ells la creació de l'Estat d'Israel.