conflicte humanitari

Proactiva Open Arms acusa Itàlia d'afavorir les "devolucions en calent"

Els responsables de l'oenagé avisen que la confiscació del seu vaixell es pot prolongar molt de temps

abertran42708870 graf2465  barcelona  espa a   29 03 2018  el fundador y dire180329151649

abertran42708870 graf2465 barcelona espa a 29 03 2018 el fundador y dire180329151649 / MARTA PEREZ

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El director de Proactiva Open ArmsÒscar Camps, ha assegurat aquest dijous que la incautació preventiva del vaixell amb què rescataven migrants només demostra "un canvi radical d'estratègia a la frontera marítima del sud d'Europa" i ha acusat Itàlia d'afavorir les "devolucions en calent".

En una roda de premsa celebrada al port de Badalona (Barcelonès), Camps ha assenyalat que amb la nova operació de Frontex al Mediterrani, anomenada Themis, el que està fent Itàlia és "transferir a Líbia la responsabilitat de rescatar els migrants al mar", cosa que significa "rebutjar-los de facto".

El director de l'oenagé ha assegurat que en l'última missió de rescat, en què van desembarcar 216 migrants a Itàlia i després de la qual va ser incautat el seu vaixell insígnia, les autoritats italianes van transferir als guardacostes libis la coordinació del rescat, una situació que "no havia passat mai abans".

Inseguretat a Líbia

Camps ha ressaltat que al port de Trípoli (Líbia) hi ha amarrat el vaixell Capri, de la marina de guerra italiana, des d'on es coordinen els guardacostes libis, i ha afegit que el suport d'Itàlia a les patrulles líbies és una situació que no és "ni formal ni ètica", ja que Líbia "no és un país segur".

Un dels advocats de l'oenagé, Eduard Aguayo, ha recordat que el jutge instructor de Catània (Itàlia) va desestimar aquest dimarts, 27, l'acusació de delicte d'organització criminal i ara la Fiscalia de Ragusa (Itàlia) haurà de tornar a examinar el cas, aquesta vegada només sota la presumpció d'un delicte d'ajuda a la immigració il·legal.

Penes de presó i multa

El fiscal disposa de 20 dies per decidir si manté la immobilització del vaixell i per presentar una nova querella contra la cap de missió, Anabel Montes, i el capità del vaixell, Mark Reig, sobre els quals podrien caure penes de fins a tres anys de presó i una sanció de 15.000 euros per cada migrant desembarcat.

Els dos tripulants han decidit quedar-se a Itàlia per col·laborar amb la justícia, encara que tenen llibertat de moviment.

El també advocat de l'oenagé Jaime Rodrigo ha destacat que no hi ha fonament en les acusacions que fan les autoritats italianes, ja que "tot capità té l'obligació de prestar salvament de la vida humana al mar" i perquè van ser les mateixes autoritats italianes les que van permetre l'entrada al port.

Fora de la base de dades

A més, Rodrigo ha assenyalat que, contra el que argumenten les autoritats italianes, no hi ha una àrea de responsabilitat de rescat, coneguda com a "zona SAR", que pertanyi a Líbia, ja que "no apareix a la base de dades de les organitzacions internacionals".

L'advocat ha recordat que Proactiva Open Arms és "una de les poques oenagés que han firmat un codi de conducta subjecte al dret internacional" i que "durant tot l'any hi ha hagut una bona coordinació amb els guardacostes italians", de manera que el canvi d'actitud pot ser degut a "raons polítiques".

Camps ha assenyalat que la prioritat de l'organització ara mateix és que les acusacions sobre els dos tripulants de l'organització es retirin "com més aviat millor", però ha assegurat que busquen "tots els suports possibles per poder aconseguir un altre vaixell com més aviat millor" per continuar amb els rescats.

El vaixell de Proactiva Open Arms a l'arribar al port sicilià de Pozzallo, el 17 de març / ANTONIO PARRINELLO (REUTERS)

Entre 4.000 i 5.000 euros diaris

Notícies relacionades

No obstant, el director de l'organització ha ressaltat que no serà una tasca fàcil, ja que no tenen fons i, a part dels milions d'euros que costa un nou vaixell, s'han de fer càrrec també de les despeses de manteniment del vaixell segrestat, que costen entre 4.000 i 5.000 euros diaris.

"Som molt petits, però fem una feina molt gran i per això necessitem el suport de tothom. Si eliminen les oenagés que operem al Mediterrani, s'esborren els rescats de migrants que abandonen Líbia", ha assegurat Camps.