CRISI ENTRE MOSCOU I LONDRES

Rússia ordena l'expulsió de 23 diplomàtics britànics en resposta al Regne Unit

El Kremlin ha reaccionat amb una mesura idèntica a la presa per Downing Street pel cas de l'enverinament de l'exespia rus a Anglaterra

mbenach42534224 foreign ministers  sergei lavrov  l  of russia  mevlut cavus180317094453

mbenach42534224 foreign ministers sergei lavrov l of russia mevlut cavus180317094453 / MUKHTAR KHOLDORBEKOV

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Ull per ull, dent per dent. Sota aquesta premissa es van regular durant la guerra freda del segle XX les successives crisis diplomàtiques entre l’URSS i Occident, i així passarà en aquesta versió contemporània d’aquell conflicte que, a poc a poc, va prenent cos. Rússia va anunciar ahir l’expulsió de 23 diplomàtics britànics, un nombre idèntic al del personal diplomàtic rus obligat a fer les maletes a Londres arran de l’enverinament de Serguei Skripal, i els ha donat una setmana per abandonar el país.

Altres mesures de represàlia adoptades per Moscou inclouen el tancament del British Council, la institució equivalent a l’Instituto Cervantes espanyol destinada a fomentar i expandir el coneixement de la llengua anglesa al món, a més a més de la revocació del permís concedit al Regne Unit per obrir un consolat a Sant Petersburg. La crisi diplomàtica generada per la temptativa d’assassinat de l’exespia rus, lluny d’apaivagar-se, continua endurint-se.

L’ambaixador de la Gran Breta-nya a Rússia, Laurie Bristow, va ser convocat ahir a la seu del Ministeri d’Exteriors, al centre de Moscou, per informar-lo de les mesures punitives adoptades pel Kremlin. A la sortida de la reunió, Bristow va voler puntualitzar que l’actual crisi ha esclatat després de «l’intent d’assassinat de dues persones amb un agent químic desenvolupat a Rússia». «Sempre farem el que sigui necessari per defensar-nos», va concloure.

Detalls de l'enverinament

A mesura que es van coneixent detalls de l’enverinament, i malgrat els reiterats desmentiments de Moscou, comença a obrir-se pas la pregunta de si va ser el mateix Putin qui va ordenar l’acció, o si aquesta va ser llançada sense el seu coneixement explícit. El moment escollit, tan sols uns mesos abans de la inauguració de la Copa del Món de futbol, un esdeveniment amb el qual el Kremlin aspira a rehabilitar la seva imatge internacional després de la invasió de Crimea i la intervenció a Síria, suscita dubtes entre observadors i membres de l’oposició.

En declaracions a la BBC, Mikhaïl Khodorkovski, un exoligarca que es va enfrontar en el passat a Putin i es va exiliar a Occident, va suggerir la possibilitat que el mateix GRU, el servei militar d’intel·ligència exterior, decidís de forma autònoma l’execució de Skripal. «No sé quina de les dues opcions és pitjor», va valorar Khodorkovski.

«Hi ha un grup de 100 persones que són els principals beneficiaris del règim de Putin i que actuen com un grup criminal; de vegades poden sol·licitar els serveis del GRU, però el servei secret de vegades pot decidir que ja ha fet prou pel grup criminal que governa el país i actuar segons la seva pròpia iniciativa», va assenyalar Khodorkovski. El magnat sosté que aquest «grup criminal» exerceix una gran influència sobre Putin, fins al punt de poder-ne modelar la voluntat.

La temptativa d’assassinat de Skripal ha empès el Regne Unit a revisar les morts de 14 persones que han aparegut regularment als mitjans de comunicació com a vinculades a Rússia.

Mort sospitosa

Notícies relacionades

Una de les morts que han despertat sospites ha sigut la d’Aleksandr Perepilitxni, un home de negocis de nacionalitat russa i denunciant d’un dels casos més greus de corrupció en què s’ha vist implicat l’Estat rus, l’anomenat Magnitski. El difunt s’havia refugiat al Regne Unit i col·laborava en l’aclariment d’un frau de 230 milions comès per alts funcionaris russos en col·laboració amb bandes criminals organitzades.

El 2012, Perepilitxni es va desplomar sobtadament mentre feia jòguing als voltants de la seva luxosa casa a Weybridge, i el metge que el va examinar va certificar mort per causes naturals. Posteriorment, una professora va descobrir al seu estómac restes d’una planta verinosa, anomenada gensenius elegans. El 2017, els serveis d’intel·ligència nord-americans van informar l’MI6 britànic que l’individu en qüestió «va ser probablement assassinat sota ordres directes de Putin o gent pròxima a ell».