El primer senador negre de la història d'Itàlia és de la xenòfoba Lliga

El futur legislador, nigerià, fa 25 anys que milita en el moviment i diu que vol una immigració "regular"

zentauroepp42431865 gian mattia d alberto   lapresse 01 10  2014 milano cronaca 180307155052

zentauroepp42431865 gian mattia d alberto lapresse 01 10 2014 milano cronaca 180307155052 / LaPresse Gian Mattia D Alberto

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Itàlia tindrà el primer senador negre de la seva història. Es diu Tony Iwobi, té 62 anys, és oriünd de Nigèria i està casat amb una italiana. Però el que crida l'atenció en realitat d'aquesta elecció és que Iwobi hagi sigut elegit en la llista de la xenòfoba i antieuropeista Lliga

L'elecció, que havia passat desapercebuda a causa del complicat repartiment dels escons que preveu la llei electoral, ha sigut comentada sarcàsticament aquest dimecres per Mario Balotelli, l'exjugador del Milan i actualment al club de Niça. "Potser jo soc cec o potser no li han dit que és negre", ha escrit Balotelli, també negre, a Instagram. "¡¡¡Quina vergonya!!!", afegeix amb tres signes d'exclamació.

El cert és que ningú hauria pensat que un partit com la Lliga, en què el seu eurodiputat Roberto Calderoli havia qualificat d'"orangutan" Cécile Kyenge, primera parlamentària negra pel Partit Demòcrata (PD), hauria presentat un candidat africà. Ni tampoc que un immigrant nigerià, llicenciat en Informàtica, fos un seguidor de Matteo Salvini, secretari de la Lliga i aspirant a primer ministre pel centredreta, partit del qual, en l'última campanya electoral, s'han sentit frases en contra de la immigració i a favor de la necessitat d'expulsar tots els sense papers.

Stop a la invasió, deia la frase escrita en una samarreta que Iwobi portava en una de les manifestacions amb Salvini. Les polítiques xenòfobes del seu partit no constitueixen un problema, segons ha declarat. "Jo vull una immigració regular", ha dit, i ha subratllat que "nosaltres, lliguistes, volem sanejar la immigració, volem que estigui controlada, certament no estem contra les persones, sinó contra els sense papers". "El racisme a Itàlia està només en l'esquerra", ha comentat Salvini a la seva pàgina de Facebook.

Salvini, el "gran líder"

Tony Iwobi fa 25 anys que està inscrit a la Lliga i és el responsable d'emigració. Després de ser elegit, ha escrit a Facebook: "¡Després de 25 anys de batalles a la gran família de la Lliga, està a punt de començar una altra gran aventura! L'hi agraeixo a Matteo Salvini, un gran líder que ha portat la Lliga a ser la primera força del centredreta del país".

Notícies relacionades

La llicenciatura en Informàtica Iwobi la va obtenir als EUA, on va obtenir un permís per poder estudiar a la universitat italiana per a estrangers de Perusa. Procedeix d'una família amb 10 fills i és catòlic. A més de Salvini, ha donat les gràcies a Déu per la seva l'elecció.

A Spirano (Bèrgam), on Iwobi es va presentar a les eleccions, ocupant el tercer lloc a la llista proporcional, la Lliga ha aconseguit el 35,5% dels vots. Abans de treballar com a informàtic, va fer de mosso de quadra, lampista i escombriaire municipal.