REIVINDICACIÓ FEMINISTA

Així es preparen les dones de tot el món per al 8-M

Vagues, manifestacions i actes convocats a diferents països per denunciar la desigualtat en el Dia Internacional de la Dona

zentauroepp42417458 files  this file photo taken on november 12  2017 shows  wom180307112703

zentauroepp42417458 files this file photo taken on november 12 2017 shows wom180307112703 / MARK RALSTON

6
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dones de tot el món es preparen per participar en els diferents actes per celebrar el Dia Internacional de la Dona. Una vaga feminista internacional ha sigut convocada per al 8 de març, però a més hi ha previstes tota mena de manifestacions i protestes per reivindicar els drets de les dones i denunciar la desigualtat econòmica i salarial, l'assetjament sexual i la violència masclista

França

"¡El 8 de març no és una festa! No volem regals, sinó drets reals i els mateixos salaris!". A França, el Dia Internacional de la Dona porta l'etiqueta #FlorsNo #igualtat a les xarxes socials, i el programa és ampli: debats, trobades, exposicions, propostes i manifestacions, informa Eva Cantón. La de París tindrà l'epicentre a la plaça de la República a les 15.40, que és quan les dones comencen a treballar gratis en comparació amb els seus homòlegs masculins, que es calcula que cobren un 26% més. 

A més, el col·lectiu 8 de març 15h40 ha fet una crida a la vaga per denunciar la bretxa salarial, una realitat palpable gràcies a una eina interactiva llançada per France Télévisions, l'Institut Nacional d'Estadística i Estudis Socials (Insee) i l'agència Wedodata. Només s'ha d'indicar el sexe, l'edat, l'ofici, la regió on treballes i el salari net mensual, i el simulador determina quant guanyaries si fossis del sexe contrari. Un autèntic termòmetre de la desigualtat.

Aquest dimecres, les preguntes que facin els diputats de La República en Marxa a l'Assemblea Nacional tindran a veure amb els drets de les dones i la Cambra serà presidida per la seva vicepresidenta, Annie Genevard, del partit Els Republicans.

Una altra iniciativa anima a enganxar a totes les ciutats cartells amb la imatge de Simone Veil, la ministra de Sanitat que va despenalitzar l'avortament a França i va ser un símbol de l'emancipació femenina, i que va morir el juny de l'any passat.

Alemanya

El Dia Internacional de la Dona té un pes especial a Alemanya, que amb Dinamarca, Suïssa, Suècia i Àustria-Hongria, va ser un dels primers països que va celebrar aquesta festivitat reivindicativa, el 1911

Ara, 107 anys després, el moviment feminista a Alemanya lluita contra la creixent desigualtat de gènere, una de les més altes del món occidental. Encara que el país ha posat en marxa mesures per frenar la discriminació salarial i malgrat que cada vegada més dones ocupen la primera plana política, el prejudici és latent, informa Carles Planas Bou. 

Amb només el 31% de dones entre els diputats, la xifra més baixa dels últims 19 anys, el Parlament il·lustra aquesta desigualtat, mentre que la bretxa salarial fa que les dones cobrin un 21,6% menys que els homes, i un 7% menys quan es tracta de la mateixa feina. 

Per això, aquest dijous ciutats de tot el país commemoraran la lluita feminista amb lectures, actes, projeccions de pel·lícules i tallers. A Berlín es reconeixerà amb premis activistes per l'emancipació femenina, mentre que la Federació de Sindicats Alemanya (DGB) ha animat les dones de tot el país a sumar-se a la protesta als carrers.

Bèlgica

A Bèlgica no hi ha convocada cap vaga aquest dijous 8 de març però sí que hi ha previstos diferents actes tant a la capital com a les principals ciutats del país, Anvers, Lieja o Namur, informa Silvia Martínez.

En el cas de Brussel·les, el punt de trobada serà l'Estació Central, on la Marxa Mundial de les Dones instal·larà a partir de les dues del migdia una ciutat feminista contra la violència de l'austeritat, on una vintena d'associacions de dones i joves podran presentar les seves activitats.

Paral·lelament, al voltant de les quatre de la tarda, està prevista una marxa reivindicativa organitzada per la campanya ROSA, que arrencarà a la Universitat Lliure de Brussel·les i s'acabarà també a l'Estació Central. En aquest lloc està previst, dues hores després, que les dones prenguin la paraula durant un breu acte reivindicatiu per reclamar igualtat entre homes i dones.

Durant tota la setmana, no obstant, s'estan celebrant al país debats, conferències, exposicions i cicles de cine dedicats a la dona. Per exemple, entre el 5 i l'11 de març l'Ajuntament de Brussel·les ha organitzat la Setmana dels Drets de les Dones, amb diferents activitats per sensibilitzar el públic del paper de la dona en la societat. 

Regne Unit

El Dia Internacional de la Dona coincideix aquest any al Regne Unit amb el centenari de la victòria del moviment sufragista i els 100 anys del vot femení. La Cambra dels Lords rendirà tribut a aquelles valentes pioneres durant un te en què han sigut convidades a intervenir 10 dones del públic, que així ho han sol·licitat, i que es podran dirigir a la Cambra durant cinc minuts cada una. En altres llocs del país també hi ha previstos col·loquis, conferències i diverses activitats reivindicatives, informa Begoña Arce.

La gran marxa per commemorar la data es desplaça a dissabte, dia 11, per ser un dia no feiner. Serà una protesta contra la violència masclista que pateixen les dones i les nenes, el drama més greu que segueixen afrontant les dones britàniques. Només a Anglaterra i Gal·les, al voltant de 100 dones són assassinades cada any per la seva parella o exparella. La marxa sortirà d'Oxford Street fins a arribar a Trafalgar Square, a Londres, on hi haurà discursos i altres actes. 

Entre els comptes pendents de les britàniques també hi ha la disparitat salarial. Les dones guanyen entre un 14% i un 24% menys que els homes i escassegen en la política o la direcció empresarial. Les dones se segueixen ocupant de la major part de les tasques domèstiques, així com dels fills, i això frena el seu potencial professional i acadèmic.

Estats Units

Als Estats Units, Nova York està cridada a ser el centre neuràlgic de la celebració del Dia Internacional de la Dona, informa Ricardo Mir de Francia. Aquest dijous, des de les quatre de la tarda hora local, s'ha organitzat una marxa que desfilarà pel Baix Manhattan, amb parades a Zuccotti Park i Stonewall Inn, emblemes, respectivament, del moviment Occupy Wall Street i de la lluita pels drets dels homosexuals. Els organitzadors han demanat a les dones que s'absentin una hora de la feina per donar força a la reivindicació.

També hi ha prevista una manifestació a Washington, encara que s'hi espera menys gent que a la Marxa de les Dones, que va congregar centenars de milers de persones l'endemà de la investidura de Donald Trump el 2016.

En altres grans ciutats com Austin (Texas) o Atlanta (Geòrgia) s'han organitzat conferències per debatre sobre la situació de la dona i abordar formes d'apoderar-les. Alguns actes a diferents punts del país s'han deixat per al cap de setmana, perquè hi pugui assistir més gent.

Itàlia

Itàlia espera el 8 de Març més mogut de la història, perquè les dones han organitzat una vaga general que s'espera que afecti especialment el transport, les escoles i universitats i la sanitat, informa Rossend Domènech. 

Ha sigut organitzada pel moviment NonUnaDiMeno (Ni una menys), que explica: “Es tracta d'una vaga contra la violència masclista, la falta de finançament dels centres antiviolència, l'objecció de consciència als serveis sanitaris (avortament, etc.), a favor d'una seguretat social universal, una renda per a l'autodeterminació, la igualtat salarial... i un llarg etcètera que ho inclou tot. S'hi han adherit les que tenen contractes indefinits i precaris, les becàries, les que estan a l'atur, les estudiants i les empresàries".

Notícies relacionades

A la tarda, una manifestació nacional recorrerà els carrers adjacents al centre històric de Roma. Ha mostrat el seu suport a la protesta l'actriu Asia Argento, que al seu dia va ser criticada per no haver denunciat en el seu moment el productor de Hollywood Harvey Weinstein i que, després de defensar les reivindicacions del moviment #MeToo, secunda ara les consignes de #WeTogether. “Les dones es fien de les altres dones i gairebé totes a la seva vida han patit violències”, ha explicat, i ha subratllat que “potser totes juntes aconseguirem canviar aquest patriarcat tan arrelat en la cultura”.

Anys enrere, la festa de la dona se celebrava generalment amb una sortida massiva de grups de dones soles a la nit, que anaven a restaurants o els llocs de moda. Aquest any, a més de la vaga, les televisions presenten programacions de cine fet per dones o sobre les dones i programes en què s'il·lustren nombroses iniciatives laborals femenines.