ESTRANY CAS

Possible enverinament d'un antic espia rus de l'MI6 refugiat al Regne Unit

Investiguen el possible enverinament d’un antic espia rus / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La policia britànica investiga el possible enverinament. aquest diumenge, d'un antic espia rus i una dona, que es troben en estat crític en un hospital de la ciutat anglesa de Salisbury després d'haver entrat en contacte amb una substància desconegudaD'acord amb el diari 'The Guardian', tots dos poden haver sigut enverinats amb fentanil, un poderós opiaci. L'home, segons els mitjans britànics, es diu Serguei Skripal, té 66 anys i és un coronel retirat dels serveis d'intel·ligència russos.

Condemnat i canviat

El militar va ser condemnat a Rússia el 2006 a 13 anys de presó per traïció, acusat d'haver treballat per als serveis secrets britànics de l'MI6. D'acord amb el tribunal de Moscou on va ser jutjat, Skripal havia passat als britànics les identitats d'espies russos treballant a Europa. Segons Rússia, per la informació que va anar subministrant des de la dècada dels 90 va rebre 100.000 dòlars (uns 80.000 euros). El 2010, en un intercanvi d'espies, va ser un dels quatre agents russos canviats per Moscou a canvi de 10 agents del Kremlin expulsats per Washington, entre els quals hi havia Anna Chapman, coneguda a Nova York com “la nova Mata Hari”.  Skripal va acabar demanant refugi al Regne Unit.

Trobats inconscients

Diumenge, cap a les cinc de la tarda, els serveis d'emergència van ser alertats de la presència d'un home i una dona, aquesta última d'una trentena d'anys i la identitat dels quals es desconeix, inconscients al centre comercial de Malting, al cor de Salisbury. Una testimoni presencial va declarar a la BBC que tots dos semblava que s'haguessin “pres una cosa molt forta”. La parella “estava en un banc, un home gran i una dona jove. Ella estava inclinada sobre ell, semblava que s'havia desmaiat, potser. Ell estava fent moviments estranys, mirant cap al cel”.  Tots dos són a la unitat de cures intensives del District Hospital de la ciutat.

La policia va qualificar l'incident d'emergència greu, sense explicar què passava. Diversos llocs van ser acordonats i tancats al trànsit, mentre equips especialment protegits van estar descontaminant alguns carrers cèntrics. També es va tancar dilluns el servei d'urgències de l'hospital on els malalts són tractats.

El 'cas Litvinenko'

Notícies relacionades

En una declaració dilluns a última hora, la policia de Wiltshire ha estat prudent. “Estem en els preliminars de la investigació i no podem indicar si hi ha hagut una acció criminal”, ha assenyalat l'inspector Craig Holden. Els agents han escorcollat el domicili a Salisbury de Skripal, i han demanat informació sobre l'incident a qualsevol que eb pugui aportar. També han subratllat que no creuen que hi hagi perill per al públic.   

Al cap de tothom hi ha el cas d'Aleksandr Litvinenko, l'espia rus enverinat amb una substància radioactiva en un hotel de Londres el 2006, per ordres de Moscou, segons va concloure la investigació, 10 anys més tard.