sol·licita asil als eua

Una model detinguda per un "curs sexual" demana asil als EUA a canvi de dades sobre el 'Russiagate'

Anastàsia Vaixukèvitx ha sigut arrestada per impartir un suposat curset eròtic a Tailàndia

modelo-rusa

modelo-rusa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

La model bielorussa Anastàsia Vaixukèvitx, més coneguda com a Nastia Ribka, detinguda a Tailàndia diumenge, va demanar asil polític als EUA a canvi d'informació sobre l'anomenada trama russa, informen els mitjans locals russos.

"Hem sigut detinguts per la policia tailandesa, que ara ens vol extradir a Rússia. Demanem que se'ns concedeixi asil polític i se'ns brindi protecció com més aviat millor perquè tenim informació important per als EUA i posem en un risc seriós les nostres vides", diu la carta divulgada pel canal rus RT.

La missiva, que juntament amb Ribka firmen nou persones més, detingudes per impartir un "curs sexual" a Tailàndia, sosté que el seu arrest és conseqüència "d'un gran escàndol polític" a Rússia, que es va desencadenar després de sortir a la llum l'última investigació anticorrupció del líder opositor rus Aleksei Navalni.

Vídeos polèmics

Aquest "estudi", diu la carta, es va basar en "un dels nostres vídeos sobre la connexió entre el viceprimer ministre rus (Serguei) Prikhodko i l'oligarca Oleg Deripaska", un dels magnats russos més rics.

A principis de febrer, Navalni va difondre un vídeo en què acusava Deripaska de subornar el vicepresident del Govern rus i esmentava la suposada connexió del primer amb l'anomenada trama russa dels EUA a través de l'excap de campanya de Donald Trump, Paul Manafort.

Al polèmic vídeo hi apareixien imatges d'una altra gravació, publicades inicialment a l'Instagram de Ribka, que mostraven Deripaska i Prikhodko navegant per les aigües noruegues en un iot en companyia de la detinguda, una noia escort a qui Navalni qualifica de prostituta. Les imatges de la travessia en iot correspondrien a tres mesos abans de les eleccions presidencials dels EUA del 2016.

"Escàndol de les eleccions als EUA"

Abans de demanar asil als EUA, Ribka ja s'havia dirigit als mitjans nord-americans oferint-los informació sobre la relació dels russos amb "Manafort, Trump i tots els escàndols al voltant de les eleccions dels Estats Units". "Sé moltes coses, espero les vostres propostes, us espero a la presó tailandesa", es va dirigir Ribka als periodistes dels EUA a través d'un vídeo penjat a Instagram, segons informa la CNN.

Després d'unes "aventures" anteriors al iot d'un magnat rus, juntament amb altres noies de companyia convidades, Ribka les va descriure en un llibre, Diari per seduir un multimilionari, o un clon per a un oligarca. Després de la publicació del polèmic vídeo de Navalni, l'òrgan supervisor rus dels mitjans de comunicació, Roskomnadzor, va bloquejar la web de l'opositor, i el va obligar a retirar la investigació en virtut d'una demanda de Deripaska, que, per la seva part, va al·legar la violació del seu dret a la privacitat.

El Kremlin

Aquest dimecres el Kremlin va negar que la visita a Tailàndia del secretari del Consell de Seguretat de Rússia, Nikolai Patruixev, estigués relacionada amb la detenció en aquest país de Ribka i altres ciutadans russos esmentats al vídeo de Navalni.

Notícies relacionades

"Aquestes visites s'acorden amb antelació. És absurd intentar vincular-la d'alguna manera amb la detenció de ciutadans russos al territori de Tailàndia", va dir el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov.

I és que Ribka també va denunciar a Instagram que les autoritats tailandeses van acceptar primer posar-los en llibertat i els van entregar els seus passaports amb visats, però després de la intromissió d'algun "peix gros" de l'ambaixada russa, van tornar a detenir-los i a prendre'ls la documentació.