A MITJANS DELS ANYS 90

Kim Jong-un va utilitzar un passaport brasiler fals per poder viatjar a països occidentals

El líder nord-coreà i el seu pare, que tenien documents falsos expedits per l'ambaixada brasilera a Praga, podrien haver viatjat amb ells al Brasil, Hong Kong i el Japó

mbenach42334589 refile   correcting typo in name   a scan obtained by reuter180228171620

mbenach42334589 refile correcting typo in name a scan obtained by reuter180228171620 / HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Hi ha poques cares més improbablement brasileres que la de Kim Jong-un. En aquesta cort dels miracles postmoderna que fon el que és inversemblant amb el que és veraç només hi faltava un passaport brasiler a nom del dictador. Ja el té. Tant ell com el seu pare, Kim Jong-il, posseïen a mitjans dels noranta passaports brasilers amb què haurien intentat aconseguir visats per viatjar pel món. A les fotografies, publicades per l'agència Reuters, l'actual dictador hi figura amb el nom de Josef Pwag i nascut a São Paulo. El seu pare hi apareix com a Ijong Tchoi.

Fotocòpia del passaport brasiler fals de Kim Jong-un. / REUTERS

Es desconeix quin ús concret van tenir els passaports i si van arribar a enganyar algun agent d'immigració. Sembla improbable. Kim Jong-un encara era desconegut però el seu pare ja encapçalava la llista de dictadors mediàtics. S'aprecien els seus esforços per enganyar al substituir els seus vestits típics coreans per un conjunt d'americana i corbata occidental. Però conserva l'icònic tupè lisèrgic que hauria fet saltar totes les alarmes.

“Això mostra el desig per viatjar i suggereix els intents de la família per aconseguir una possible ruta d'escapament”, assenyala una de les fonts occidentals anònimes consultades per Reuters. El país va patir en aquells anys una dura fam que va matar milions de nord-coreans i els rumors d'un col·lapse imminent han sigut habituals des que va morir l'avi i fundador del país, Kim Il-sung. Els passaports haurien servit per viatjar al Brasil, Hong Kong i el Japó.

Fotocòpia del passaport fals de Kim Jong-il. / REUTERS

Notícies relacionades

La revelació ha col·locat en una situació complicada el Brasil, que ja va ser un destí triat per alguns nazis al segle passat. El país sud-americà està investigant com aquells passaports van ser expedits a la seva ambaixada de Praga. La llibreta o suport físic és real, assegura l'agència.

És coneguda la pulsió falsificadora del règim. Al segle passat va inundar el món de bitllets de 100 dòlars i va forçar Washington a reforçar els seus signes de seguretat. També acumula experiència amb els passaports. Kim Jong-un, quan era petit, va visitar Tòquio amb un document brasiler, segons el diari japonès Yomiuri Shimbun. I el seu germà gran va perdre el favor patern per heretar el tron després de ser detingut amb un passaport falsificat a Tòquio quan anava cap a Disneyland