PRECAMPANYA ELECTORAL A RÚSSIA

Detingut a Moscou el director de l'oenagé anticorrupció de l'opositor Navalni

Roman Rubànov està acusat d'organitzar manifestacions públiques sense permís de les autoritats

zentauroepp38858503 files  this file photo taken on may 14  2017 shows russian o170612133042

zentauroepp38858503 files this file photo taken on may 14 2017 shows russian o170612133042 / IVAN VODOPYANOV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Roman Rubànov, director del Fons de la Lluita contra la Corrupció, l'oenagé creada pel bloguer Alekséi Navalni per denunciar els abusos de poder a Rússia, ha sigut detingut la nit de dilluns a dimarts per set agents de la policia a l'aeroport de Xeremétievo de Moscou quan es disposava a sortir del país. 

Segons ha informat el mateix Navalni al seu compte de Twitter, Rubànov continuava aquest matí a les dependències de la comissaria de Danilovski, al centre de Moscou, sense que es permetés la presència del seu advocat, Iván Zhdánov. Encara que l'acusació no ha sigut comunicada oficialment a l'arrestat, en el moment de la detenció els agents el van culpar d'organitzar manifestacions públiques no autoritzades, una falta administrativa que es castiga amb una multa o, en el seu defecte, amb petites penes de presó treballs per a la comunitat.

'Vaga de votants' 

Els fets de què s'acusa Rubànov molt probablement estan vinculats amb la vaga de votants  vaga de votantsorganitzada pel moviment de Navalni a finals de gener i que va congregar a Moscou unes 4.000 persones, i diversos milers més en un centenar de ciutats de Rússia, per protestar contra l'exclusió del bloguer anticorrupció de la graella de candidats en les eleccions presidencials del 18 de març. 

Leónid Volkov, cap de l'equip de Navalni, ha assegurat que Rubánov no va prendre part en el disseny de l'acció de protesta, i ha recordat que sis persones han sigut arrestades acusades ja de les mateixes faltes administratives. Navalni ha demanat als seus seguidors que boicotegin la cita electoral, mentre que les autoritats temen que unes urnes buides entelin la segura victòria de l'actual president, Vladímir Putin.

Notícies relacionades

Per evitar una gran abstenció, l'establishmentrus s'ha mobilitzat. Els carrers de les ciutats estan plenes de cartells i anuncis publicitaris recordant la imminència de les eleccions, mentre que l'Administració presidencial ha enviat instruccionsinstruccions a les autoritats regionals perquè animin els votants a anar als col·legis electorals.