GUERRA AL PAÍS ÀRAB

Un espanyol que lluitava al costat de les forces kurdes mor en combat a Síria

Samuel Prada León va morir el 10 de febrer a la regió d'Afrin en el marc de l'ofensiva de l'Exèrcit turc contra les milícies de les Unitats de Protecció Popular (YPG)

Samuel Prada León, àlies ’Baran Galicia’, va morir en combat el 10 de febrer, quan lluitava en primera línia en contra dels atacs de l’Exèrcit turc. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

Les milícies kurdes de les Unitats de Protecció Popular (YPG) han informat aquest diumenge de la mort el 10 de febrer en combat d'un dels seus combatents de nacionalitat espanyola i identificat pel grup com a Samuel Prada León, durant l'ofensiva que l'Exèrcit turc està desenvolupant contra les guerrilles a la regió siriana d'Afrin. Entre els morts d'aquell dia hi ha un altre europeu, el francès Olivier François Jean Le Clainche.

"Els camarades s'han convertit en els símbols de l'esperit revolucionari internacional i de lluita per la democràcia al Pròxim Orient", diu en un comunicat de les YPG que esmenta l'holandès Sjoerd Heeger com un altre europeu mort en combat, en aquest cas el 12 de febrer a Deir ez Zor.

Segons la web de les YPG, Prada León, de 24 anys, es va unir al grup l'estiu del 2017 amb l'àlies 'Baran Galicia' en honor al seu lloc de naixement (Ourense, 1993, de nou segons el grup) i va combatre contra l'organització gihadista Estat Islàmic a Raqqa i Deir ez Zor. Prada León es va enrolar en els combats a Afrin al voltant del 20 de gener, data oficial del començament de la campanya turca denominada 'Branca d'olivera' en la qual Ankara busca crear una zona de seguretat a la seva frontera amb Síria eliminant de la regió tota presència de les milícies kurdes.

Prada León, que lluitava en la principal milícia kurdosiriana, "era un jove que no tenia experiència militar", tan sols havia rebut entrenament durant un mes en un campament de les YPG, ha afirmat a Efe en una conversa telefònica el milicià espanyol Simón. No obstant, "estava en primera línia i disposat a fer el que se li deia malgrat totes les conseqüències", ha afegit.

Equip de voluntaris

Segons el comunicat de les YPG, el combatent espanyol va morir quan lluitava contra "l'Exèrcit turc invasor i les bandes aliades al cantó d'Afrin", al nord-oest de Síria, encara que no han donat més detalls. No obstant, una font kurda de les YPG i amic de Prada León, que ha demanat l'anonimat, ha indicat que l'espanyol va morir al rebre un tret en els enfrontaments amb les forces turques que havien atacat el poble de Haj Eskandar

El jove "no tenia cap raó religiosa" per unir-se a les files de les milícies, sinó que era més "per tema humanitari, ja que patia molt pel que els passava als civils", comenta Simón. Quan va finalitzar la formació, va participar en la campanya contra l'Estat Islàmic (EI) a Deir ez-zur amb "tot l'equip de voluntaris estrangers" de les YPG, va apuntar la font de la milícia.

Notícies relacionades

En un vídeo al qual ha tingut accés Efe, Prada León, vestit amb uniforme i un turbant negre, es presenta parlant un anglès rudimentari i assegura que s'ha unit al grup per "ajudar la gent en la lluita contra el Daesh", acrònim en àrab de l'EI.Fusell en mà i davant un cartell de les YPG, indica en la gravació, que no està datada, que la seva educació a l'acadèmia de les YPG ha sigut militar, on li han ensenyat a disparar per ser franctirador, i l'idioma kurd.

Turquia considera les Unitats de Protecció Popular una aliada de la guerrilla kurda Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) que el Govern turc considera una organització terrorista. Es calcula que al voltant de 400 estrangers estan enrolats en les files de la milícia kurda.