ESCÀNDOL DE CORRUPCIÓ

La 'Rasputina' de Corea del Sud, condemnada a 20 anys de presó

Un tribunal la considera culpable d'abús de poder, coacció i suborn

36130073 60

36130073 60 / Lee Jin-man (AP)

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La tenebrosa artífex de la trama de corrupció i tràfic d'influències més gran i més inversemblant de la història sud-coreana ha sigut condemnada a 20 anys de presó. La sentència sobre Choi Soon-sil, més coneguda com la Rasputina, arriba quan l'expresidenta Park Geun-hye espera la seva sobre la seva implicació en el mateix escàndol i la seva severitat no li permet gaire optimisme. La bicefàlia més poderosa durant anys a Corea del Sud passarà un llarg temps entre reixes.

Un tribunal de Seül ha condemnat Choi per abús de poder i vuit delictes més. Considera provat que es va aprofitar dels seus “vells vincles” amb la presidenta per obligar una cinquantena de companyies a donar fons a les seves fundacions. Choi va acceptar 14.000 milions de wons (més de 10 milions d'euros) només de la multinacional Samsung i “va intervenir profundament en assumptes estatals”. A Choi la coneixen com a Rasputina per aquell monjo que pilotava la Rússia tsarista des de les bambolines a principis del segle passat.

La trama no s'entén sense la complicada joventut de Park, comprensiblement atordida després dels assassinats dels seus pares. Va buscar refugi en Choi Tae-min, líder d'una secta que defensa una confusa barreja de cristianisme, budisme i cheondoisme local. Choi li va prometre que podia contactar amb la seva mare al Més Enllà i des d'aleshores es va convertir en el seu mentor fins a la seva mort el 1994. “Abunden els rumors que el pastor té un control absolut sobre el cos i l'ànima de Park des dels seus anys de formació i que els seus fills han acumulat grans fortunes”, assenyalava el 1994 l'ambaixador nord-americà en un cable revelat per Wikileaks. Els rumors també apuntaven a una “relació inapropiada” malgrat la seva diferència d'edat. Park hauria enfortit la seva relació amb la filla després de la mort del seu pare. La filla és Rasputina i, segons la premsa local, va mantenir una influència xamanística sobre la presidenta. La història seria increïble si no estigués recolzada per proves.

Sense càrrec ni oficina

Choi, sense càrrec ni oficina coneguts, va dictar a Park les directrius que anaven des del seu vestuari fins a qüestions transcendentals, com la política amb Corea del Nord. L'examen dels ordinadors de Choi per una cadena de televisió nacional va demostrar que va corregir i va supervisar importants discursos presidencials i rebia informes classificats. Altres mitjans asseguren que estava darrere de polítiques econòmiques, de defensa i diplomàtiques.

Notícies relacionades

Els vincles van germinar en una maquinària per manipular les companyies locals a canvi de favors governamentals. L'escàndol ha esquitxat el fons de pensions i els grans conglomerats empresarials que sustenten l'economia nacional. Lee Kyu-chul, president de facto de Samsung, va ser condemnat a cinc anys per suborns, i va ser deixat anar la setmana passada després de complir-ne un. Ahir va ser condemnat Shin Dong-bin, president del gegant Lotte, a dos anys i mig de presó. Park i Choi van deixar darrere de si només terra cremada. Fins i tot van dinamitar la confiança en el sistema educatiu quan va transcendir que la prestigiosa Universitat Ewha va haver d'incloure les victòries en campionats eqüestres entre els seus criteris d'accés per fer-li un lloc a una filla de Choi. L'assumpte, que li va costar a Choi una condemna de tres anys en un judici previ, va escandalitzar un país amb una competitivitat tan extrema a les aules que fins i tot provoca suïcidis juvenils.

Delirant revelacions

Aquella successió diària de delirants revelacions va acabar provocant protestes multitudinàries durant mesos. Park va saltar de la presidència en un procés d'impeachment i ha denunciat el judici com una confabulació de les forces d'esquerra. Espera a la presó una condemna que podria rondar els 10 anys.