TENSIÓ A L'ÍNDIC

Maldives: estat d'emergència al paradís

El turístic arxipèlag afronta una profunda crisi política després de la detenció de dos jutges del Tribunal Suprem i de diversos líders de l'oposició

zentauroepp41930792 maldivian police officers stand guard near the mdp maldives180207133717 / STRINGER

zentauroepp41930792 maldivian police officers stand guard near the mdp  maldives180207133717
Declarat l’estat d’emergència al paradís de les Maldives.

/

1
Es llegeix en minuts
Alba Sanfeliu

Per a molts, les illes Maldives són sinònim de platges de sorra blanca, aigües blau turquesa, sol i vacances de luxe. Però la realitat política en aquest arxipèlag de l’Índic, al sud de l’Índia, compost per 1.200 illes i amb només 400.000 habitants, està molt allunyada d’aquesta imatge. El president Abdulla Yameen va declarar l’estat d’excepció després de l’arrest de dos jutges i de diversos opositors, inclòs l’expresident Maumoon Abdul Gayoom, el seu germanastre, i denuncia un complot per deposar-lo. 

L’1 de febrer, el Tribunal Suprem va rehabilitar 12 diputats i va anul·lar la condemna de nou opositors, entre ells l’expresident Mohamed Nasheed, acusat de terrorisme, al·legant que se’ls va investigar per motius polítics. Yameen es va negar a acatar la sentència, cosa que va desencadenar una onada de protestes a la capital, Malé. La policia va dispersar els manifestants amb gas lacrimogen.

Notícies relacionades

Les paradisíaques Maldives acostumen a tenir una vida política convulsa. Després de 30 anys d’autocràcia corrupta amb Gayoom, el 2008 el progressista Nasheed va guanyar les primeres eleccions democràtiques. Va revocar lleis repressives i es va donar a conèixer mundialment per la seva defensa de la lluita contra el canvi climàtic des d’un país especialment vulnerable, ja que és el més baix del món, amb una altitud mitjana d’1,5 metres sobre el nivell del mar i una màxima de 2,3. En el poder des del 2013, Yameen ha exercit una forta repressió i ha unit en contra seu Gayoom i Nasheed, abans rivals. 

Encara que la situació als carrers sembla haver-se calmat, França, la Xina i l’Índia aconsellen no viatjar a l’arxipèlag mentre duri la crisi. Un cop dur per a un país en què el turisme és un sector estratègic. Dels turistes que cada any visiten les Maldives, gairebé la meitat són europeus. El 2016, més de 23.000 espanyols van viatjar aquestes llunyanes illes per disfrutar dels seus famosos complexos hotelers, que ocupen illes senceres i ofereixen luxoses estades en bungalous construïts sobre el mar. 

Temes:

Maldives