Salah Abdeslam torna a Bèlgica

El Tribunal Correccional de Brussel·les obre aquest dilluns el judici contra el suposat autor i únic supervivent dels atemptats de París

Està acusat d'intent d'assassinat amb motivació terrorista i possessió il·legal d'armes de foc i s'enfronta a una pena de 40 anys

zentauroepp41917921 a court artist drawing shows salah abdeslam  one of the susp180205103240

zentauroepp41917921 a court artist drawing shows salah abdeslam one of the susp180205103240 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El que va ser conegut com a enemic públic número u, suposat autor i supervivent dels atemptats de París, torna a Bèlgica. A les 8.45 hores és previst que comenci el judici contra Salah Abdeslam (i Soufien Ayari) al Tribunal Correccional de Brussel·les on serà jutjat pel tiroteig que va protagonitzar amb la policia abans de ser detingut el març del 2016. S’enfronta a 40 anys de presó acusat d’intent d’assassinat en un context de terrorisme i de possessió il·legal d’armes de foc.

El procediment, que ja va ser ajornat el 18 de desembre, es podria tornar a posposar si el tribunal accepta la petició del seu advocat, Sven Mary, d’endarrerir el judici a causa de la decisió de l’associació V-Europa, que representa víctimes dels atemptats de Zaventem i Brussel·les del març del 2016 (on van morir 32 persones i 340 en van resultar ferides), de personar-se com a acusació civil. El que és segur és que començarà sota estrictes mesures de seguretat tant a l’interior del Palau de Justícia com als voltants. 

Salah Abdeslam, fugat després dels atemptats de París en què van ser assassinades 130 persones, va ser capturat el 18 de març del 2016 quan s’amagava a casa de la mare d’un amic al barri de Molenbeek (Bèlgica). Tres dies abans havia protagonitzat un tiroteig amb les policies belga i francesa quan les autoritats es disposaven a registrar un apartament del barri de Forest. En la incursió policial tres agents van ser ferits i va morir un altre suposat terrorista, l’algerià Mohamed Belkaïd, que també hauria participat en els preparatius dels atemptats de París. Els altres dos ocupants del pis –Abdeslam i Ayari– van aconseguir escapar-se i amagar-se al barri de Molenbeek.

QUATRE MESOS FUGAT / Segons la investigació policial, Abdeslam formava part de la cèl·lula gihadista que va atemptar a París el 13 de novembre del 2015 i seria l’únic supervivent d’aquella massacre. Al jove de 28 anys no li hauria funcionat el cinturó d’explosius que havia d’activar als voltants de l’estadi de França, al barri de Saint-Denis, i l’hauria abandonat. Va fugir a Bèlgica i des d’aquell moment es va convertir en l’home més buscat. Va aconseguir esquivar durant quatre mesos la policia però finalment va ser capturat i extradit a França, on ha estat empresonat en aïllament en una cel·la de màxima seguretat de la presó de Fleury-Mérogis.

Notícies relacionades

Avui torna a Bèlgica (el judici a França se celebrarà més endavant) per estar present en l’audiència, tot i que cada dia serà traslladat dins allà (no se sap si en furgó policial o en helicòpter) des del centre penitenciari Vendin-le Vieil, al nord de França, on estarà mentre duri el procés. Descrit pels seus amics com a amant del futbol, bevedor, fumador i jugador, es va radicalitzar al barri on també vivia un dels presumptes cervells de l’atemptat, Abdelhamid Abaaoud.

En un ordinador trobat en  un contenidor d’escombraries de Schaerbeek, d’on va sortir la cèl·lula que va atemptar a Brussel·les, els investigadors haurien trobat una carta-testament que, tot i que no està firmada, atribueixen a Salah Abdeslam. Hi explicaria que el cinturó no va funcionar correctament però que vol tornar a passar a l’acció. Ell, de moment, manté un absolut i permanent silenci.