Trump demana un 'van gogh' i el Guggenheim li ofereix un vàter d'or

El museu rebutja la sol·licitud i proposa enviar 'Amèrica', una obra satírica sobre la riquesa als EUA

FILE PHOTO:   Maurizio Cattelanâ¿¿s â¿¿America,â¿¿ a fully functional solid gold toilet is seen at The Guggenheim Museum in New York City, U.S., August 30, 2017.   REUTERS/Brendan McDermid/File Photo   NO RESALES. NO ARCHIVE.

FILE PHOTO: Maurizio Cattelanâ¿¿s â¿¿America,â¿¿ a fully functional solid gold toilet is seen at The Guggenheim Museum in New York City, U.S., August 30, 2017. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo NO RESALES. NO ARCHIVE. / BRENDAN MCDERMID (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

Volia un quadro de Van Gogh per decorar la Casa Blanca i li han ofert un vàter d'or. És el que li ha passat al president dels Estats Units, Donald Trump, que va demanar al Museu Guggenheim de Nova York que li prestés un quadro del pintor holandès, però la institució artística va rebutjar la seva sol·licitud i va oferir al mandatari un vàter d'or que satiritza la riquesa dels EUA.

Segons informa el diari The Washington Post, Trump havia sol·licitat al museu el quadro Paisatge amb neu, que Van Gogh va pintar el 1888 i en què apareix un home amb un barret negre caminant amb el seu gos per un camí d'Arle, localitat del sud de França on va viure el pintor impressionista.

No obstant, el museu va rebutjar la petició de Trump, i la seva directora artística, Nancy Spector, va explicar al president que hi havia una altra peça disponible: una tassa de vàter d'or amb el títol d'Amèrica i que pretén ser una sàtira sobre l'excés de la riquesa als EUA.

"El vàter està disponible"

El Museu Guggenheim ha exhibit Amèrica, obra de l'artista italià Maurizio Cattelan feta d'un or valorat en més d'un milió de dòlars, durant un any en un lavabo públic del cinquè pis del museu perquè els visitants el poguessin utilitzar.

Notícies relacionades

Però ara aquesta exhibició ha acabat i el brillant vàter està disponible "si el president i la primera dama tenen algun interès a instal·lar-lo a la Casa Blanca", va escriure la directora artística, Nancy Spector, en un correu electrònic dirigit a la Casa Blanca el mes de setembre passat i que ha obtingut ara The Washington Post.

"És, per descomptat, extremadament valuós i una mica fràgil, però facilitaríem totes les instruccions per a la seva instal·lació i manteniment", va afegir Spector, que ha criticat anteriorment Trump i va assegurar que a l'artista li agradaria oferir el vàter a la Casa Blanca "com un préstec a llarg termini".