GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Els kurds fan una crida a la mobilització general davant l'ofensiva turca

Les milícies kurdes i l'Exèrcit sirià impedeixen a la població civil abandonar Afrín

41734168 60

41734168 60 / BULENT KILIC (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

La milícia kurdosiriana de les Unitats de Protecció Popular (YPG, per les seves sigles en kurd), que lluita contra l’ofensiva de Turquia al cantó sirià d’Afrín, ha fet una crida a tots els kurds, inclosos els que viuen en territori turc, perquè agafin les armes. «Decretem la mobilització general. Invitem a tots els fills del nostre poble a agafar les armes per defensar Afrín», van dir ahir les YPG en un comunicat. Turquia, des de dissabte, està portant a terme una operació militar contra aquesta milícia, a la qual Ankara considera terrorista pels seus vincles amb la guerrilla del PKK. Alguns kurds de Turquia, però, segueixen sense veure-ho clar. «Això és molt difícil», explica un grup d’habitants de Yalangöz, un poble fronterer amb Síria. «No ens agrada l’operació, però ens agraden menys les YPG. A l’altre costat de la frontera tenim família que està patint. Això és molt difícil».

A les muntanyes, cada cinc minuts, retrona l’artilleria turca. Ambulàncies corren cap al front i tornen. Plou. Gallines i gossos caminen pel fang. Sonen les bombes, però el poble està tranquil. Els homes de Yalangöz es reuneixen a la cafeteria del poble.

«La meva família, abans, vivia a la ciutat d’Afrín, al centre de la província. Ara, amb els bombardejos, intenten refugiar-se a Alep, però els militants de les YPG no els deixen. Els bloquegen el pas i els obliguen a quedar-se. Estan atrapats», explica un home del grup.

Yalangöz és un dels set pobles a la regió turca de Hatay que estan habitats completament per kurds. Tothom, aquí, té família a l’altre costat de la frontera. Tothom corrobora la història. Diversos milers de persones, segons l’Observatori Sirià dels Drets Humans (OSDH), estan intentant fugir de la guerra i les bombes turques que cauen sobre Afrín. L’organització assegura, a més, que el règim de Baixar al-Assad també els bloqueja el pas.

A Afrín, segons algunes estimacions, hi viuen 400.000 persones. Moltes hi havien arribat fugint d’una guerra, la de Síria, que ja fa set anys que va començar i ha provocat mig milió de morts.

INTENSIFICACIÓ

I el conflicte, de moment, sembla no tenir sortida. Turquia, quatre dies després d’haver iniciat l’atac contra les YPG en Afrín, està intensificant l’ofensiva. Els bombardejos i atacs contra ciutats i posicions de la milícia kurda són constants. També en altres regions del Kurdistan sirià. Segons l’OSDH, en quatre dies, han mort 30 civils: 28 dins d’Afrín i dos a Turquia, a causa de llançaments de morter per part de les YPG.

Un d’aquests dos morts freqüentava Yalangöz. «És una enorme pena. Treballava d’electricista juntament amb el meu germà. Tenia dos fills petits. Passàvem les tardes junts a la cafeteria. Era una gran persona i un gran amic», explica un home del poble.

Notícies relacionades

A part dels civils, es calcula que han mort uns 80 combatents. La meitat kurds i l’altra meitat de les forces aliades de Turquia, ja que Ankara està utilitzant com a força de xoc majoritàriament l’Exèrcit Lliure de Síria, oposat a Assad. Ells posen els cossos i els fusells, mentre que els turcs posen les bombes i els avions.

Fins ara, tres soldats turcs han mort als combats. Erdogan, surfejant l’onada d’orgull patriota que travessa aquests dies Turquia, els ha declarat màrtirs: «No tenim temps d’escoltar el que diuen els altres països de la nostra operació. La decisió de realitzar-la l’ha pres el nostre poble. Guanyarem», ha dit el president turc en el funeral d’un d’ells.