TRIBUNAL ANTITERRORISTA

L'Iraq condemna a mort per primera vegada una dona europea de l'Estat Islàmic

Es tracta d'una alemanya d'origen marroquí que va viatjar a Síria i l'Iraq amb les seves dues filles, que es van casar amb dos gihadistes, i que ha sigut trobada culpable de recolzar atemptats terroristes

zentauroepp41556817 iraqi women and children walk in the streets of the old city180121125032

zentauroepp41556817 iraqi women and children walk in the streets of the old city180121125032 / AHMAD AL-RUBAYE

1
Es llegeix en minuts
Afp / Bagdad

El Tribunal Penal de Bagdad ha condemnat a mort una ciutadana alemanya d'origen marroquí per haver format part de l'Estat Islàmic a Síria i a l'Iraq. És la primera vegada que la justícia iraquiana condemna a la pena capital una dona europea.

El tribunal, encarregat de jutjar casos de terrorisme, ha condemnat la dona, de qui no ha transcendit la identitat, a morir a la forca per "suport logístic i ajuda perquè l'organització terrorista cometi crims", ha precisat en un comunicat el jutge Abdul-Settar Bairaqdar, portaveu del tribunal.

"L'acusada ha reconegut en els interrogatoris haver viatjat d'Alemanya a Síria i després a l'Iraq per unir-se a l'Estat Islàmic, juntament amb les seves dues filles, que es van casar amb dos membres de l'organització terrorista", ha afegit.

Al juliol, les autoritats alemanyes van informar que una compatriota de 16 anys havia sigut arrestada a Mossul, la segona ciutat de l'Iraq, situada al nord del país i que durant uns quants anys va estar en mans de l'EI.

El setmanari alemany Der Spiegel va escriure llavors que l'adolescent es va unir a tres alemanys més que estaven en detenció a Bagdad, un d'origen marroquí i un altre txetxè. Segons la publicació, diplomàtics alemanyes van poder visitar la noia a la presó que està a prop de l'aeroport de la capital iraquiana.

Milers de detinguts

Les autoritats iraquianes no han facilitat mai de manera oficial el nombre de gihadistes presoners durant l'ofensiva de les forces governamentals que va aconseguir expulsar l'EI de tots els centres urbans de l'Iraq el 2017. Encara que, segons el comandament iraquià i de milicians kurds iraquians, centenars de gihadistes es van rendir. Altres van aconseguir camuflar-se entre els desplaçats o entre la població i tornar a la "vida civil".

Notícies relacionades

Només a la província de Nínive, capital Mossul, "més de 4.000 gihadistes han sigut detinguts", després de la reconquista de la ciutat, segons el cap de policia, el general Wathiq al-Hamdani.

Al desembre, l'Iraq va celebrar el "final de la guerra contra l'EI", però els gihadistes continuen cometent atacs, fins i tot al centre de la capital, i a més estarien en posició, en algunes zones del desert pròximes a Síria, de reprendre algunes localitats.