¿Assange té DNI equatorià?

zentauroepp41555636 180111092746

zentauroepp41555636 180111092746

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En el context de l'esforç de l'Equador per buscar una solució a la situació de Julian Assange -l'estiu passat va complir cinc anys reclòs a la seu diplomàtica equatoriana a Londres, on està asilat des del 19 de juny del 2012-, s'han disparat les especulacions sobre el fundador de Wikileaks.

¿Assange té el DNI equatorià? Mitjans del país llatinoamericà donen per fet que sí, però el Govern no ho ha confirmat oficialment. El diari El Comercio, de Quito, va publicar al seu portal que l'australià "té un número d'identitat equatorià. Es tracta del 1729926483", assegura el rotatiu, que afegeix que les seves "dades personals consten a la base de dades del Registre Civil i del Servei de Rendes Internes (SRI)". El Govern no ho ha confirmat ni ho ha desmentit.

Si es confirma, la pregunta següent passaria per saber quines conseqüències pràctiques tindria per a l'australià disposar d'identificació equatoriana.

Del que no hi ha dubte és que Assange és a prop del país que li ha donat acollida, a jutjar per la fotografia penjada a Twitter en què porta la samarreta de la selecció de futbol de l'Equador.

La cancellera equatoriana, María Fernanda Espinosa, va explicar dimecres que el seu país estudia la possibilitat d'una mediació per resoldre la situació del fundador de Wikileaks, asilat a l'ambaixada del país andí a Londres. Va insistir que la intervenció del Regne Unit, l'altre país implicat, en la resolució de la situació de l'australià és fonamental.

"Tenim un enorme interès a aconseguir una solució definitiva per al cas Assange, i perquè això passi estem en permanent diàleg amb el Govern del Regne Unit i estem explorant diverses opcions per trobar una sortida a aquesta situació", va dir en una reunió amb la premsa estrangera. Igualment, l'Equador sospesa la possibilitat que un tercer país o una personalitat s'erigeixi en mediador del conflicte.

El Regne Unit denega estatus diplomàtic

El Govern britànic ha rebutjat la petició de l'Equador per atorgar a l'australià Julian Assange, fundador de Wikileaks, un estatus diplomàtic que li permeti abandonar l'ambaixada equatoriana a Londres, on fa més de cinc anys que està refugiat.

Diversos mitjans britànics, en les seves edicions digitals, revelen que el Ministeri d'Exteriors britànic ha negat aquesta possibilitat i ha recordat a Quito que l'única solució al cas és que Assange s'entregui a la justícia.

Notícies relacionades

The Guardian cita una font del Foreign Office que afirma que "el Govern de l'Equador va sol·licitar recentment l'estatus diplomàtic per a Assange", però afegeix que "el Regne Unit no va atorgar aquesta sol·licitud, ni estem en converses amb l'Equador sobre aquest assumpte".

Afegeix, segons The Guardian, que "l'Equador sap que la manera de resoldre aquest problema és que Julian Assange abandoni l'ambaixada per fer front a la justícia".