Paràlisi política

Merkel es mostra "optimista" de cara a reeditar la gran coalició amb els socialdemòcrates

La cancellera i Schulz inicien una setmana clau en les converses tres mesos i mig després de les eleccions

monmartinez41505158 leader of the christian democratic union  cdu  and the actin180107184854

monmartinez41505158 leader of the christian democratic union cdu and the actin180107184854 / HANNIBAL HANSCHKE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el líder socialdemòcrata, Martin Schulz, van iniciar ahir amb «optimisme» i actitud «constructiva» una setmana de reunions clau per a la reedició d’una gran coalició que acabaria amb la paràlisi política de tres mesos i mig després de les eleccions. Després del fracàs de les negociacions amb liberals i verds, Merkel rebutja un Executiu en minoria i la seva única alternativa per evitar repetir els comicis és una nova aliança amb el Partit Socialdemòcrata (SPD), amb el qual ha governat 8 dels 12 anys que fa que és al poder.

La pressió augmenta sobre ella i també sobre Schulz, expresident del Parlament Europeu (PE), que va descartar la gran coalició vistos els pèssims resultats electorals i després es va veure forçat a dialogar.

«Crec que ho podem aconseguir», va afirmar la cancellera abans de començar la primera jornada de reunions formals de «sondeig». L’objectiu de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), va insistir, és constituir un govern «estable» que cohesioni Alemanya davant els «immensos» reptes, interns i externs, que esperen el país. Merkel es va mostrar «optimista», tot i que va admetre la difícil tasca que els espera.

Des de la dreta la pressionen els socis bavaresos de la Unió Socialcristiana (CSU), que reivindiquen l’enduriment de la política d’asil i immigració, i per l’esquerra, Schulz, que ha de sotmetre al vot dels militants socialdemòcrates qualsevol acord al qual arribi amb el bloc conservador.

L’expresident del PE, que va aterrar l’any passat en la política nacional com l’esperança de l’SPD per vèncer Merkel i va arrossegar el partit als pitjors resultats de la seva història, va assegurar ahir que dialogarà amb actitud «constructiva i oberta». «No tracem cap línia vermella, però volem, si és possible, moltes polítiques roges», va assenyalar en referència al color dels socialdemòcrates.

Amb diversos sectors de l’SPD oposats a una nova gran coalició, Schulz va subratllar que «un nou temps necessita una nova política» i va destacar àrees centrals de treball, com l’educació, la inversió en vivenda i infraestructures o l’atenció a la dependència.

«Ens hem de posar d’acord», va manifestar per la seva part el líder conservador bavarès, Horst Seehofer, que va garantir que va a les reunions amb «el millor dels esperits».

FUTUR POLÍTIC EN JOC

Notícies relacionades

Merkel, Schulz i Seehofer van acordar evitar les declaracions públiques per no destorbar les converses, mentre que destacats analistes polítics avisen des d’editorials i columnes d’opinió que aquesta setmana tots tres es juguen el seu futur polític.

La cancellera, que va guanyar les eleccions però amb el segon pitjor resultat per a la CDU des del 1949 i va veure entrar un partit ultradretà al Parlament, perd popularitat, i Schulz necessita avanços clars per justificar una aliança que va rebutjar amb contundència durant setmanes. Seehofer, que deixarà aquest trimestre el càrrec de primer ministre bavarès, podria ocupar un ministeri en el futur Govern de Berlín, però es veu obligat a defensar sense fissures els conservadors postulats del seu partit.