IMPLICAT EN LA MORT DE 300.000 JUEUS

El comptable d'Auschwitz anirà a la presó encara que tingui 96 anys

El Tribunal Constitucional alemany rebutja la petició dels advocats d'Oskar Gröning d'evitar el seu ingrés per la seva avançada edat

Oskar Gröning, al tribunal de Lunëburg, aquest dimarts.

Oskar Gröning, al tribunal de Lunëburg, aquest dimarts. / EFE / JULIAN STRATENSCHULTE

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Constitucional (TC) alemany ha rebutjat aquest divendres el recurs contra l'ingrés a la presó de l'anomenat "comptable d'Auschwitz", l'exmembre de les SS hitlerianes Oskar Gröning, de 96 anys, condemnat el 2015 a quatre anys de presó per complicitat en la mort de 300.000 jueus.

La defensa de l'acusat havia al·legat que els tribunals no havien tingut en compte el precari estat de salut del condemnat, cosa que vulnera, segons l'argumentació, "el seu dret fonamental a la vida i a la integritat física".

El TC corrobora les decisions prèvies a les apel·lacions presentades per l'acusat aquest any davant la Fiscalia de Hannover, l'Audiència Provincial de Lüneburg i l'Audiència Territorial de Celle successivament, segons les quals el compliment de la condemna, ratificada el 2016 pel Tribunal Suprem, no posa en perill la salut o la vida del nonagenari.

Pot ser tractat a la presó

El tribunal subratlla que els problemes de salut que té l'acusat poden ser tractats amb les corresponents mesures mèdiques.

Recorda, així mateix, que en cas de registrar-se "canvis negatius considerables en l'estat de salut" del condemnat durant la seva estada a la presó, existeix sempre l'opció d'interrompre parcialment la pena de presó per la de llibertat condicional.

El procés contra Gröning, nascut el 1921, va ser exponent dels judicis tardans per crims del nazisme, oberts després del precedent marcat pel cas de l'ucraïnès John Demjanjuk, condemnat el 2011 a cinc anys de presó per complicitat en les morts del camp d'extermini de Sobibor, a la Polònia ocupada.

Va admetre "complicitat moral"

Gröning havia admès en el procés la seva "complicitat moral" en les morts d'Auschwitz, on va complir tasques com la incautació i administració dels diners i les pertinences dels que hi arribaven com a deportats.

El processat havia mostrat el seu penediment i va demanar perdó als supervivents i familiars de les víctimes de l'acusació particular, a més de lamentar no haver actuat en conseqüència davant uns crims dels quals, va dir, va ser perfectament conscient.

La condemna a quatre anys de presó va superar la petició de la fiscalia -que havia sol·licitat tres anys i mig-, mentre que la defensa demanava la lliure absolució de l'acusat.

Saquejar els deportats

Gröning havia ingressat amb vint anys a les Waffen-SS, el 1941, i dos anys després va començar a servir a Auschwitz, on va assumir la tasca d'incautar les pertinences dels deportats, amb la qual cosa va contribuir a finançar el III Reich, ja que s'encarregava així mateix de fer les corresponents transferències a Berlín.

L'acusació es va centrar en el seu paper en l'anomenada operació Hongria, de mitjans del 1944, quan van arribar a Auschwitz al voltant de 450.000 jueus, dels quals uns 300.000 van ser assassinats.

Notícies relacionades

A Gröning, que després de la caiguda del nazisme va passar per un camp d'internament britànic i després va tornar a la vida civil com a comptable en una fàbrica de vidre, se li havia obert sumari el 1977, però va quedar sobresegut el 1988.

El seu judici va estar marcat per freqüents interrupcions per malaltia del processat, el mateix que havia passat amb el de Demjanjuk, que va morir uns mesos després d'escoltar sentència en un hospital geriàtric.